Martin Károly Rôzne

Sviečky pre Václava Havla

Pri hlavnej tribúne na Námestí SNP vo Zvolene sa v pondelok 19. decembra večer konalo smútočné zhromaždenie na počesť Václava Havla. Zvolenčania nezabudli.

Bývalý disident, hlavná osobnosť Nežnej revolúcie v roku 1989 a neskôr prezident Českej a Slovenskej federatívnej republiky, skonal deň predtým vo veku 75 rokov.

Zvolenskému zhromaždeniu občanov sa prihovoril iniciátor stretnutia Jozef Klement a požiadal všetkých o tichú spomienku pri zapálených sviečkach. Žiadne oficiálne príhovory nezazneli, hoci medzi prítomnými sme videli viacero známych osobností. Nechýbal medzi nimi prednosta Obvodného úradu vo Zvolene Štefan Schnitzer, viceprimátorka mesta Alžbeta Staníková, poslanci mestského zastupiteľstva, ale ani zástupcovia niektorých politických strán a aktivisti Novembra 1989. Pri smútočnej hudbe a žiariacich sviečkach si účastníci zaspomínali na osobnosť Václava Havla a najmä na jeho návštevu Zvolena v roku 2008. Vtedy v rámci 20. ročníka Víkendu atraktívneho divadla absolvoval besedu s občanmi v Dome kultúry ŽSR a zúčastnil sa aj uvedenia svojej hry Odcházení v Divadle Jozefa Gregora Tajovského.

Sviečky pri fotkách Václava Havla sme v pondelok videli napríklad aj pri punčovom stánku združenia Priaznivci Pustého hradu Zvolen a v oknách niektorých domov.

Text, foto a video: Martin Mázor

Sviečky pre Václava Havla
1
Galéria
Havel ZV
10
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM