Správy

Technická univerzita (TU) vo Zvolene ponúka v aktuálnom zimnom semestri po p

Ilustračný obrázok k článku Technická univerzita (TU) vo Zvolene ponúka v aktuálnom zimnom semestri
po p
15
Galéria

Technická univerzita (TU) vo Zvolene ponúka v aktuálnom zimnom semestri po prvý raz kurz čínskeho jazyka pre študentov univerzity, a to dvakrát v týždni. Kurz je súčasťou tzv. Konfuciovej učebne, ktorej pomenovanie je v zmysle pravidiel riaditeľstva Konfuciových inštitútov v Pekingu.

Ako uviedla hovorkyňa TU Kamila Gallová, zmluvu o spolupráci v otázkach vyučovania čínskeho jazyka a uskutočňovania aktivít súvisiacich s čínskym jazykom a kultúrou uzatvorila TU s Univerzitou Komenského v Bratislave.

Zmluvu podpísal rektor TU vo Zvolene Rudolf Kropil na základe jej iniciovania Katedrou východoázijských jazykov Filozofickej fakulty UK v Bratislave, profesorkou Janou Benickou z UK a vedúcim Ústavu cudzích jazykov TU vo Zvolene Marekom Ľuptákom. „Za rámcové plnenie zmluvy je zodpovedný prorektor TU vo Zvolene Branislav Olah a za obsahovú a organizačnú stránku zmluvy vedúci Ústavu cudzích jazykov TU vo Zvolene,“ pripomenula Gallová.

Študenti sa podľa nej oboznámia s fonetickým systémom súčasnej čínštiny a základnými pravidlami písania čínskych znakov. V priebehu prvých semestrov štúdia získajú prehľad o základných gramatických konštrukciách a prídu do kontaktu s najbežnejšou slovnou zásobou a frazeologizmami na pozadí čínskych reálií. Komunikačným jazykom na hodinách je angličtina.

„Pre študentov manažérskeho štúdia a zrejme aj iných študijných programov to môže byť skutočná výzva, popasovať sa s týmto jazykom, naučiť sa niečo o danej krajine a reáliách. V októbri tohto roku otvorila univerzita aj druhý kurz čínskeho jazyka pre zamestnancov a externých záujemcov zo Zvolena a okolia,“ doplnila.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM