Martin Károly Od Vás

Tip na veľkonočný výlet – kalvária na Hornej Rovni

Určite najlepším tipom, ako stráviť jeden z dní nasledujúcich sviatkov Veľkej noci je návšteva jednej z kalvárií nášho regiónu. Všetky sú svojim spôsobom architektonickými skvostami. Známe sú klavárie v Banskej Štiavnici, v Kremnici, Novej Bani, Žarn

Navrhujem Vám navštíviť kalváriu na Hornej Rovni, ja sám som ju objavil len asi pred 10 rokmi a pre seba som objavil perlu.

Horná Roveň bola kedysi predmestím Banskej Štiavnice. Už v 16. storočí to bolo významné banské stredisko. Do Hornej Rovne sa dostanete autom odbočením doprava za Banskou Štiavnicou, z cesty na Štiavnické Bane, odbočiť treba pri druhej časti banského skanzenu, alebo lepšie pri starobylej Prachárni. Prejdete autom cez celú Hornú Roveň a odbočíte doprava, za dedinou, ale ešte stále autom sa dostanete pod mierny vŕšok a na pravej strane už vidíte lipovú aleju so sochami. Niekoľko desiatok metrov pešo a ste na mieste, priamo v priestoroch kalvárie.

Niektorí historici tvrdia, že táto kalvária je staršia ako kalvária v Banskej Štiavnici, no v skutočnosti to nie je historicky overené. Pri výstupe na nenáročný kopec nás čaká krásny pohľad na Banskú Štiavnicu a nad ňou tróniacu štiavnickú kalváriu. V lipovej aleji je postupne za sebou umiestnených 6 zastavení, ktoré tvoria pieskovcové reliéfy so slovenskými nápismi, žiaľ zubom času veľmi poznačené. Je ozaj najvyšší čas na ich opravu. Na vrchu kalvárie sa nachádzajú 3 kríže (Ježiš Kristus a dvaja lotri) a veľmi zaujímavé pieskovcové sochy Panny Márie a Márie Magdalény. Je to neskutočne krásna baroková kalvária. Nachádzate sa na vrchole kalvárie v životnej veľkosti s Vami je Panna Mária a Mária Magdaléna a Vy sa dívate na Banskú Štiavnicu, ktorej dominuje štiavnická kalvária.

Je to neskutočne oslobodzujúce. Možno sa tam stretneme.

** Richard Kafka**

Kalvaria Horna Roven
4
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM