Jakub Forgács Správy

Toto sa len tak nevidí. Desiatky šiestakov čaká vo Zvolene slávnostná promócia

Hoci ešte neskončili ani základnú školu, onedlho budú mať promócie na univerzite. Pozrite, prečo!

Ilustračný obrázok k článku Toto sa len tak nevidí. Desiatky šiestakov čaká vo Zvolene slávnostná promócia
Zdroj: KU v Ružomberku

Spolu 45 žiakov 6. ročníka základných škôl zo Zvolena, Banskej Bystrice, Badína, Sliača a Vígľaša ukončí v utorok slávnostnou promóciou v aule Technickej univerzity (TU) vo Zvolene štúdium Detskej lesníckej univerzity (DLU). Školský rok 2017/2018 bol už 8. ročníkom DLU.

Ako uviedla Veronika Lehotská z referátu komunikácie a marketingu Národného lesníckeho centra (NLC), cieľom DLU je podporiť environmentálne vzdelávanie a to najmä vo vzťahu k poznatkom o lese, lesníctve, lesnom hospodárstve, pod vedením lesných pedagógov.

„Študenti okrem samotnej univerzity navštívili tiež netradičné miesta pre vyučovanie ako napríklad virtuálnu jaskyňu, lesný sklad, živú učebňu – les, ale tiež zasadaciu miestnosť na mestskom úrade, arborétum, či výskumný ústav,“ vymenovala Lehotská. Atraktívnosť programu prednášok spestrili aj aktivity zážitkového vyučovania v podobe lesnej pedagogiky.

Študenti DLU sa zúčastnili prednášok na témy Les nie sú len stromy a Drevo ako tradičný materiál, kde si každý z nich mohol vyrobiť drevený svietnik. Navštívili aj zubriu zvernicu v Topoľčiankach. Súčasťou boli aj ukážky poľovne vycvičených psov.

Počas marca, ktorý je venovaný lesom, sa študenti oboznámili s dôležitosťou hospodárskej úpravy lesov a pestovaním lesov. Prakticky si vyskúšali ciachovanie a meranie vyťaženého dreva, sadenie stromčekov jamkovou a štrbinovou sadbou, ako aj odoberanie vývrtu letokruhov, ktoré sa používa pri dendrochronolo­gických analýzach. Vo Zvolene študenti navštívili aj Arborétum Borová hora.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM