Stanislav Černák Správy

Toto tu ešte nebolo: V meste máme prvý verejný úľ, na ktorej streche sa nachádza?

Vo Zvolene už máme prvý verejný úľ. Za týmto projektom stojí Centrum environmentálnej a etickej výchovy Živica. Hlavným dôvodom umiestňovania včiel na strechy je opeľovanie.

Ilustračný obrázok k článku Toto tu ešte nebolo: V meste máme prvý verejný úľ, na ktorej streche sa nachádza?
Zdroj: Dnes24.sk

Na zavádzanie mestských včiel získala Živica podporu vďaka švajčiarsko-slovenskému projektu Nevyšliapanou cestou. Jeho cieľom je priniesť do miest fungujúce aktivity, týkajúce sa environmentálne šetrného života.

Nový domov

Prvý verejný úľ sa vo Zvolene nachádza na streche budovy Národného lesníckeho centra. „Mestský úľ sa vytváral bez verejnosti, nebolo by vhodné, aby tam bolo počas tohto procesu veľa ľudí,“ povedala pre Zvolen 24 koordinátorka projektu Zuzana Špániková zo Živice.

Ako nám ďalej prezradila, tento projekt je financovaný na jednu sezónu a časom by boli radi, keby takýchto úľov pribudlo vo Zvolene viac. „V tejto sezóne bude domovom pre včely iba strecha Národného lesnícka centra. Časom chceme rozbehnúť projekt Adoptuj si svoj úľ, prostredníctvom ktorého sa budeme snažiť zohnať potenciálnych ľudí, ktorým sa tento projekt páči a finančne by ho podporili. V praxi to znamená, že by mali svoj úľ na niektorej zo zvolenských striech a odbornú starostlivosť o včely by prenechali nám,“ vysvetlila.

Na Slovensku iba dva

Už niekoľko rokov je pozorovaný po celom svete veľký úhyn včiel. Môže za to používanie pesticídov, geneticky modifikovaných rastlín, klimatické zmeny a choroby včiel. Na Slovensku sú takéto úle iba dva. V Bratislave a práve vo Zvolene. „Predovšetkým nám ide o osvetu medzi verejnosťou, pretože málo ľudí vie, že sme od včiel závislí. Včely ovplyvňujú celý potravinový reťazec a tvoria takmer 80 percent celej jeho produkcie. Časom by bolo dobré, keby takýchto úľov bolo v mestách viac,“ priblížila koordinátorka projektu.

Ľudia sa včiel na mestských strechách však vôbec nemusia báť. O tento projekt je čoraz väčší záujem a svedčí o tom aj stále pribúdajúci počet včelárov. „Ľuďom nebezpečenstvo nehrozí, žiadne zlé skúsenosti so včelami nie sú. Včela si hľadá zdroje, aby brala peľ. Včela vo všeobecnosti nie je agresívny hmyz. Rojace včely neútočia a nebodajú,“ dodala Špániková.

Foto: ilustračné (archív EEaEV Živica)

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM