Marcel Páleš Krimi

Tragédia, čo otriasla celou Bystricou: Michal si za vraždu Peťka (†15) vypočul trest!

K tragickému útoku došlo ešte v roku 2011. Útočník vtedy napadol 15-ročného študenta banskobystrického katolíckeho gymnázia Petra a usmrtil ho loveckým nožom.

Ilustračný obrázok k článku Tragédia, čo otriasla celou Bystricou: Michal si za vraždu Peťka (†15) vypočul trest!
Zdroj: TASR

Na pätnásť rokov odňatia slobody za vraždu 15-ročného chlapca zvýšil dnes odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici trest pre 20-ročného študenta Michala z Levíc. Michal sa priznal k obzvlášť závažnému zločinu vraždy. Súd tým vyhovel návrhu prokurátora.

Vražda na Veľkonočný piatok

Tragický útok sa odohral v roku 2011 podvečer na Veľkonočný piatok na futbalovom ihrisku v Banskej Bystrici, časť Rudlová, kde sa partia chlapcov okolo Michala po opekačke a popíjaní alkoholu hrala s loptou. Zavraždený Peter prišiel s kamarátom na ihrisko neskôr a sedeli pri budove na druhej strane hracej plochy.

K smrteľnému ataku došlo po predchádzajúcom slovnom konflikte, ktorý vyprovokoval opitý Michal. Ten Petrovi a jeho kamarátovi nadával. Peter reagoval zdvihnutým prostredníkom, načo Michal k nemu pristúpil a bodol ho do hrudníka poľovníckym nožom s dĺžkou čepele deväť centimetrov. Nôž zasiahol srdce a chlapca nezachránila ani včas poskytnutá odborná lekárska pomoc.

Mohol dostať 20 až 25 rokov!

Michal, študent strednej zdravotnej školy, má vrodenú poruchu mozgu a nemal by piť alkohol. Avšak po tragickom ataku mu namerali najmenej 1,73 promile alkoholu. Kombinácia mozgovej poruchy s alkoholom znížila u Michala jeho rozpoznávacie a ovládacie schopnosti.

Obhajca navrhoval súdu akceptovať to ako zníženú príčetnosť, ale senát mu nevyhovel. Sudca poukázal na to, že mladík vedel o mozgovej poruche a problémoch pri pití alkoholu. Michalovi priťažilo, že obeťou jeho útoku sa stal chlapec, ktorý vekom patril do kategórie chránených osôb a skutok spáchal na verejnosti a pred ďalšími osobami.

Michalovi hrozil trest 20 až 25 rokov. Prvý rozsudok senátu Okresného súdu v Banskej Bystrici znel na trinásť rokov odňatia slobody v najmiernejšom väzení. Súd vzal do úvahy poľahčujúce okolnosti, ako boli priznanie, bezúhonný život a názor znalcov o možnej prevýchove. Po odvolaní prokurátora krajský súd zvýšil trest Vyšnému na šestnásť rokov, ale ponechal jeho zaradenie v ústave na výkon trestu s najnižším stupňom stráženia. Po dovolaní prokurátora Najvyšší súd SR vec vrátil prvostupňovému.

Ten opäť uložil trest trinásť rokov, s čím nebol spokojný prokurátor, ktorý požadoval vyšší trest a zaradenie do prísnejšieho ústavu. Jeho odvolaniu Krajský súd v Banskej Bystrici vyhovel, keď upravil trest na pätnásť rokov, ale Michal si odpyká trest v ústave s minimálnym stupňom stráženia.

Obvineného jeho prečin mrzí

Michal je vo väzení v Hrnčiarovciach, kde začal študovať na gymnáziu. Chce sa dopracovať k maturite, čo mu zaradenie do ústavu s minimálnym strážením umožní. Jeho matka pre médiá uviedla, že by bola rada, ak by syn získal nielen maturitu, ale neskôr pokračoval na vysokej škole.

Podľa obhajcu Rastislava Urbániho môže jeho klient požiadať o podmienečné prepustenie z výkonu trestu po odpykaní troch štvrtín. Na odvolacom konaní Michal vyhlásil, že ho neskutočne mrzí, čo sa stalo, čím trpí Petrova i jeho rodina.
Rozsudok je právoplatný a sudca hneď nariadil aj výkon trestu.

Michal má aj povinnosť absolvovať liečenie ústavnou formou a po vykonaní trestu musí strpieť ročný ochranný dohľad.

Foto: ilustračné

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM