Stanislav Černák Krimi

Tragédia v Lešti: Zdroje potvrdzujú prerezanie lana, inak by tragédia bola ešte väčšia. Kompetentní stále mlčia

Vyšetrovatelia momentálne ešte stále prešetrujú príčinu poruchy vrtuľníka a hľadajú odpoveď, či obetovanie života bolo jediné možné riešenie na záchranu ďalších trinástich ľuďí na palube.

Ilustračný obrázok k článku Tragédia v Lešti: Zdroje potvrdzujú prerezanie lana, inak by tragédia bola ešte väčšia. Kompetentní stále mlčia
Zdroj: Webnoviny.sk

Vyšetrovatelia nehody vo vojenskom výcvikovom stredisku v Lešti, pri ktorej zahynul po páde z vyše 20-metrovej výšky 40-ročný vojenský policajt Ľubomír Igaz, už pracujú najmä s jednou verziou tragédie.

Podľa denníka Sme je to verzia, že vrtuľník Mi-17 mal pri výsadku poruchu a hrozilo, že sa zrúti. Lano, na ktorom visel Ľubomír Igaz, vraj odrezali. Pre Sme to potvrdili v stredu nezávisle od seba dva dôveryhodné zdroje z prostredia bezpečnostných zložiek.

Vyšetrovací tím prešetruje príčinu poruchy, či sa jej dalo zabrániť pred letom, a hľadá odpoveď, či obetovanie života bolo jediné možné riešenie na záchranu ďalších trinástich.

Tragédia mohla byť oveľa väčšia

„Vyšetrovanie pokračuje, ale vyzerá to tak, že tragédia mohla byť oveľa väčšia. Po poruche vrtuľníka s 13 ľuďmi na palube, rozhodovali sekundy, či sa udrží vo vzduchu. Piloti nemajú v podobných prípadoch veľa možností a štandardy jasne určujú, čo musia robiť,“ povedal Sme jeden zo zdrojov.

Vojenskí policajti absolvovali nácvik zlaňovania v Lešti. Trinásť ľudí sa malo dostať z vrtuľníka na zem a plniť úlohy. Mnohí z nich boli skúsení a podobné výsadky robili niekoľkokrát.

Vrtuľníku vraj zlyhali systémy

Posádku vrtuľníka tvorili pravý a ľavý pilot s palubným technikom. Trinásti výsadkári sedeli na oboch stranách stroja pre vyváženie, a pripútali sa. Vysadzovač mal cez komunikačnú prilbu spojenie s pilotom. Počasie vyhovovalo, vrtuľník bol vo vzduchu a prví vojenskí policajti plnili úlohy na lane, keď sa zmenil výcvik na drámu.

Vrtuľníku podľa Sme vypadli systémy. Podľa denníka pravdepodobne zlyhala elektronika a potom hydraulika. Stroj po technickej poruche stratil stabilitu a ovládateľnosť. „Pravdepodobne preto odrezali lano,“ hovorí jeden zo zdrojov Sme. Druhý verziu potvrdil a dodal: „Dvaja sa dostali dolu, ale v kritickej chvíli boli vo vrtuľníku ešte trinásti.“ Ministerstvo obrany ani vedenie strediska v Lešti sa k nehode nevyjadrujú.

Foto: ilustračné

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM