Jozef Sliacky Krimi

Trest 22 rokov za znásilnenie a iné zločiny

Banskobystričan Róbert Dubský na cintoríne napadol, znásilnil a olúpil 47-ročnú ženu. V minulosti jedenásťkrát súdne trestaný recidivista sa priznal k činom.

Trest 22 rokov v najprísnejšom väzení za znásilnenie a iné zločiny potvrdil odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici pre 52-ročného Róberta Dubského.

V minulosti jedenásťkrát súdne trestaný recidivista na cintoríne napadol, znásilnil a olúpil 47-ročnú ženu. Vysoký trest dostal podľa zásady trikrát a dosť. Rozsudok je právoplatný.

Napadnutá žena prišla vo februári na cintorín v Banskej Bystrici pokloniť sa pamiatke svojich rodičov. Róbert posilnený alkoholom v kombinácii s diazepamom na ňu zaútočil, strhal z nej odev a pokúšal sa ju znásilniť. Žena sa bránila, tak ju zatiahol za kaplnku a pokračoval v útoku. Zobral jej mobil, ktorým chcela privolať pomoc. Pod hrozbou zabitia ju potom odviedol do svojej chatrče, kde ju držal do druhého dňa a opakovane znásilňoval. Pri útoku bol s ním jeho brat, ale toho pre mentálny postih nemohli trestne stíhať. Žena pri útoku násilníka utrpela rôzne zranenia, ale najmä psychickú traumu, z ktorej sa doteraz nespamätala. Obžalovaný svoju obeť obral o hotovosť 80 eur, doklady a bankomatovú kartu. S kartou sa potom pokúšal vybrať ďalšie peniaze, ale majiteľka ju stačila zablokovať.

Róberta Dubského odsúdili aj za zločin ublíženia na zdraví v štádiu pokusu, pretože pri obchodnom dome Kaufland v Banskej Bystrici nožom zranil 27-ročného Jozefa z Turčianskych Teplíc. Tvrdil však, že ten ho vyprovokoval znevažujúcimi rečami o jeho matke a udrel ho päsťou.

Jedenásťkrát už bol súdne trestaný

V minulosti bol Róbert Dubský jedenásťkrát súdne trestaný. Z toho raz za znásilnenie a raz za lúpež. Za to si „odsedel“ spolu desať rokov. Vzhľadom na bohatý kriminálny register dostal Róbert trest podľa zásady trikrát a dosť. Zákon umožňuje uložiť aj trest doživotia, ale v tomto prípade neboli na to splnené podmienky. Senát sa pri ukladaní trestu oprel i o stanovisko znalcov psychiatrov, podľa ktorých je u Dubského možná prevýchova. Voči rozhodnutiu prvostupňového súdu sa Dubský odvolal na krajský súd s tým, že vzhľadom na odstup času by nemal byť posudzovaný aj za znásilnenie z roku 1977. Jeho obhajca navrhoval znížiť trest z 22 na 20 rokov a na jeho výkon zaradiť Dubského do ústavu s miernejším stupňom stráženia.

Odvolací senát však neprijal ani jeden návrh obhajcu s tým, že Dubský je recidivista. Ten po vykonaní sedemročného trestu za znásilnenie spáchal v roku 2000 lúpež, za čo dostal tri roky. Sudca poukázal i na to, že Dubský po vykonaní trestu za znásilnenie v roku 1988 spáchal ťažké ublíženie na zdraví s následkami. Už vtedy ho posudzovali ako obzvlášť nebezpečného recidivistu.

Obžalovaný sa musí podrobiť ústavnej protialkoholickej liečbe a napadnutým nahradiť spôsobenú škodu. Sudca nariadil aj výkon trestu.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM