Jana Mlynarova Rôzne

TU vo Zvolene získala grant vo výške 2,66 mil.EUR

Centrum excelentnosti TU získalo grant EÚ vo výške 2,66 milióna eur

V máji tohto roku vzniklo na Lesníckej fakulte Technickej univerzity ako jediné centrum excelentnosti so zameraním na adaptívne lesné ekosystémy. Centrum získalo v týchto dňoch grant z EÚ na svoje dobudovanie vo výške 2,66 milióna eur (80,14 milióna Sk). V najbližších troch rokoch sa tu má sústrediť značná časť vedeckého výskumu fakulty. Za uplynulý rok získalo teda celkovú podporu zo štrukturálnych fondov EÚ v celkovej výške približne štyri milióny eur (120 miliónov Sk).
Ako povedal dekan fakulty Rudolf Kropila na samotné zriadenie centra získali vlani asi 1,33 milióna eur (40,07 milióna Sk). Najnovšia podpora pôjde napríklad do prístrojového vybavenia centra, na vydávanie vlastného vedeckého časopisu či na činnosti súvisiace so samotným výskumom.
Svoje schopnosti budú v centre uplatňovať väčšinou samotní univerzitní doktorandi. Podieľať sa na jeho činnosti bude asi sto vedeckých pracovníkov Lesníckej aj Drevárskej fakulty TU. Vďaka grantu sa tak po prvý raz v histórii fakulty i univerzity združí pod jednu strechu desiatky projektov z oblasti vedy a výskumu, ktoré boli doteraz roztrieštené. Vydávanie vlastného časopisu má podľa dekana publikovať výsledky vedeckých bádaní v oblasti lesných ekosystémov a ich uplatnenie v praxi . V pláne je aj vydanie obsiahlej monografie. Prínos centra však nebude len v samotnom výskume, ale hlavne vo zvyšovaní kvalifikácie mladých vedcov a zároveň im dať šancu prejaviť svoje danosti aj na Slovensku.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM