Jakub Forgács Rôzne

Úchvatná živá reťaz či kľúčová bitka. 5 vecí, ktoré spojili Bystricu so Zvolenom

Mestá na Hrone mnoho ľudí označuje za odvekých rivalov. Vzájomné doťahovačky Bystričanov a Zvolenčanov totiž nefungujú iba v hokeji. Čo ich však spojilo?

Ilustračný obrázok k článku Úchvatná živá reťaz či kľúčová bitka. 5 vecí, ktoré spojili Bystricu so Zvolenom
12
Galéria
Zdroj: Nociarová, Béreš, Trnka

Dôvody, hľadať rozdiely, sa nájdu vždy. My sme sa však tentoraz zamerali na to, čo je pre Banskú Bystricu a Zvolen spoločné. Načreli sme do blízkej aj ďalekej minulosti a priniesli sme vám päť zaujímavostí. O niektorých ste možno ani netušili.

Živá reťaz (Foto v galérii č. 1 – 4)

Novembrová revolúcia dokázala s ľuďmi neskutočné veci. V sobotu 9. decembra 1989 spojila mestá Banská Bystrica a Zvolen ľudská reťaz z tisícok ľudí. Jej účastníci tak manifestačne podporili študentské hnutie, občianske iniciatívy Občianske fórum a Verejnosť proti násiliu a pripomenuli si svetový Deň ľudských práv. Pochytaní za ruky či zástavy, občerstvujúci sa teplým čajom, dokázali niečo, z čoho aj dnes naskakujú zimomriavky na tele.

Americký futbal (Foto v galérii č. 5 – 8)

Keď sa spomenú Zvolen a Banská Bystrica v súvislosti so športom, väčšine ľudí asi napadne tradičné pohronské hokejové derby, ktoré je vždy nabité emóciami. Napriek tomu, nájdu sa aj športy, kde idú takéto „susedské“ spory bokom. Dôkazom je aj spoločný tím amerického futbalu – bystrický tím Daemons sa totiž spojil so zvolenskými Patriotmi.

Pomenovanie (Foto v galérii č. 9)

Pomerne hlboko sa vžil názor, že Banská Bystrica už po niekoľkých desaťročiach od udelenia kráľovských privilégií „prešla“ od používania starého slovanského (slovenského) názvu Bystrica, k nemeckému pomenovaniu Nový Zvolen – Neusohl (v latinskej podobe Neo Solium). Ten sa potom používal až do polovice 19. storočia, do „príchodu“ maďarského názvu Besztercebánya. Pomenovaní, súvisiacich so Zvolenom, však niesla hneď niekoľko.

Rieka Hron (Foto v galérii č. 10 – 11)

Hron je tepnou Banskej Bystrice, Zvolena i celého nášho regiónu. Je preto zaslúžene v zozname vecí, spájajúcich obe mestá. A nielen to. Ide dokonca o druhú najväčšiu slovenskú rieku, ktorá pramení na úpätí Kráľovej hole.

Kľúčová bitka (Foto v galérii č. 12)

Medzi obomi mestami sa odohrala bitka, ktorá vymanila Slovensko z područia Uhorska. Pred desiatkami rokov v bojoch československí legionári definitívne odrazili útok červených maďarských armád a vyhnali ich z novovzniknutej slovenskej zeme. Mnohí už dnes ani netušia, ako tuho bojovali vojaci práve medzi našimi Bystricou a Zvolenom.

Spojenia odvekých rivalov Bystrice a Zvolena v OBRAZOCH
12
Galéria
Zdroj: Nociarová, Béreš, Trnka
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM