Stanislav Černák Kultúra

Umelecká vedúca zvolenskej Zorničky: Spravili sme to tak ako nik pred nami, víťazstvo si ceníme!

Detský folklórny súbor Zornička zaujal svojou choreografiou na celoslovenskej prehliadke natoľko, že sa stala najlepšou. Viac o tomto víťazstve prezradí v bleskovom rozhovore umelecká vedúca Soňa Sýkorová Moumani.

Ilustračný obrázok k článku Umelecká vedúca zvolenskej Zorničky: Spravili sme to tak ako nik pred nami, víťazstvo si ceníme!
Zdroj: Dnes24.sk

Začiatok júna 2015 si veruže veľmi dobre zapamätajú. Detský folklórny súbor Zornička železničiarov Zornička vyhral celoslovenskú prehliadku. Viac o víťazstve umelecká vedúca Soňa Sýkorová Moumani.

Aký je to pocit byť najlepším detským súborom?

V súčasnej dobe je veľmi náročné uspieť na takejto súťaži, vzhľadom na kvalitnú úroveň detských súborov na Slovensku. O to viac si víťazstvo ceníme a sme radi, že sa nám to podarilo, je to naozaj výborný pocit. Hlavne tá radosť detí je neopísateľná!

Čo rozhodlo o vašom víťazstve? Prezentovali sme sa menej tradičnými tancami zo zaujímavej lokality…

Rozhodli sme sa spracovať tance zo zaujímavej lokality – z Plachtiniec a Príbeliec, ktoré doteraz veľmi folklórne súbory nespracovávali, takže išlo o neokukaný materiál. Súbory sa mu doteraz nevenovali určite aj kvôli špecifickým krojom, ktoré je veľmi ťažké nanovo ušiť alebo napodobniť. My sme veľa energie vložili práve do originálnych krojov, ktoré sme vykúpili priamo v Plachtinciach, ide teda o originály, ktoré sa ešte pred 60. rokmi skutočne nosili. Materiály, z ktorých sú vyrobené, sa už nedajú zohnať. Ide vlastne o muzeálne kusy. Mužský odev sme zrekonštruovali podľa dobových materiálov – fotografií a originálnych súčastí odevu.

Nešlo však istotne len o fantasticky pripravené kroje…

Toto zaujalo určite už na prvý pohľad, no okrem toho sme boli výborne pripravení, nielen po tanečnej, ale aj hudobnej a vokálnej stránke. Nesústredili sme sa na súťaž, ide o výsledok našej dlhodobej práce. No a v neposlednom rade si to deti na javisku doslova užívali, mali z tanca radosť a to diváci aj porota museli oceniť.

Ako prebiehajú takéto súťaže a čo sa hodnotí?

Súťažné prehliadky detských folklórnych súborov sú na Slovensku organizované už dlhodobo, čo prispieva k stále sa zvyšujúcej kvalite ich práce. Súťaž je trojkolová. Regionálne, krajské a celoštátne kolo, každý súbor prešiel tromi porotami, takže je jasné, že všetci tí, čo sa prebojovali na celoštátne kolo, boli tí najlepší z najlepších vo svojom regióne. Porota hodnotí osobitne choreografiu, hudobný prejav, vokálny prejav, estetickú úroveň choreografie, štýlovosť prejavu a rôzne iné kritériá.

Prezraďte aj niečo zo súčasnej činnosti Zorničky…

Zornička má tzv. mladšiu a staršiu prípravku (8 až 9 ročné deti) a hlavný súbor. Takisto má malú a veľkú ľudovú hudbu, čiže v súbore pracuje celkovo okolo 80 ľudí. Momentálne sa ako laureáti chystáme na najväčší folklórny festival do Východnej, budeme účinkovať v programe „Z najlepších…“, kde sa predstavia víťazi všetkých celoštátnych folklórnych súťaží, čo je súťaž choreografií, ľudových hudieb, sólistov a tanečníkov. Ďalej ideme na festival do Rožnova pod Radhošťem a koncom júla odchádzame na zájazd do Španielska. V auguste nás čakajú ešte dva významné festivaly, Očovská folklórna hruda a Hontianska paráda v Hrušove.

Foto: ilustračné (Zornička)

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM