Správy

Unikátny projekt: Vo Zvolene otvoria prvé bezbariérové, inkluzívne detské ihrisko

Vedeli ste, že v našom meste vzniká prvé bezbariérové, inkluzívne ihrisko bez bariér? Otvorenia sa dočkáme už o pár dní.

Ilustračný obrázok k článku Unikátny projekt: Vo Zvolene otvoria prvé bezbariérové, inkluzívne detské ihrisko
Zdroj: pixabay

Aj deti s duševným alebo telesným postihnutím majú právo aktívne sa podieľať na živote spoločnosti. „Napriek tomu realita je taká, že doposiaľ boli vybudované len štyri ihriská s bezbariérovými prvkami, avšak z toho len dve sú funkčné už len čiastočne (v Košiciach a v Bratislave). Na sídlisku Západ vo Zvolene tak vznikne úplne prvé bezbariérové, inkluzívne detské ihrisko,“ povedala riaditeľka občianskeho združenia Prístav nádeje, Marcela Václavková Konrádová.

„Chceme, aby hra bola obohacujúcim a celoživotným zážitkom pre všetky deti. A detské ihriská – miesto, kde sa stretávajú rodiny s deťmi (vrátane detí so zdravotným znevýhodnením) je ideálnym priestorom na búranie bariér, vzrušujúcim prostredím, ktoré rozvíja fantáziu detí, ako aj ich fyzické a spoločenské zručnosti,“ pokračovala.

Finančné prostriedky vo výške 5 000 eur na vybudovanie ihriska získalo združenie vďaka verejnému online hlasovaniu ako aj prezentácií svojho zámeru v grantovom programe #Pomáhajmeďalej, peňažnému daru vo výške 500 eur od spoločnosti Continental, finančnému príspevku vo výške 400 eur od Slovenského olympijského výboru, ako aj a ústretovosti vedenia Mesta Zvolen. „Myslím si, že nájsť a následne vyčleniť vhodný pozemok na umiestnenie bezbariérového detského ihriska je to najmenej, čo môžeme pre podporu daného projektu urobiť,“ povedala primátorka Lenka Balkovičová.

„Ihrisko nebude viac rozdeľovať, ale spájať. Na sídlisku Západ vo Zvolene tak zavládne hra bez hraníc. Jednotlivé komponenty sú upravené špeciálne pre deti na vozíku, či už dieťa môže opustiť vozík alebo nie. Nájdete tu zostavu edukačných tabúľ, prevažovaciu hojdačku, špeciálne pieskovisko, ako aj lavičku a informačnú tabuľu,“ opisuje Václavková. Ako dodala, cieľom tak je vybudovanie univerzálneho ihriska pre deti s obmedzenou schopnosťou pohybu a vnímania. Ihrisko však má slúžiť aj pre deti bez hendikepu, aby sa vytvorili podmienky na proces integrácie.

Prvé bezbariérové ihrisko sa bude slávnostne otvárať v piatok 14. septembra o 16:30 vo vnútrobloku ulice Alexandra Nográdyho (oproti 9. ZŠ) na sídlisku Západ vo Zvolene. „Príďte so svojimi deťmi zažiť doposiaľ nepoznané emócie aj vy,“ požýva Václavková.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM