Jakub Tílesch Rôzne

Unikátny softvér na návrh šperkov

Grafické aplikácie existujú už prakticky na čokoľvek. V počítačoch sa navrhujú domy, autá, mobilné telefóny... Skrátka čokoľvek. Napadlo vás však, že by ste v počítači pomocou programu navrhovali šperky?

[center]„Doko­nalosť je v maličkostiach, no dokonalosť nie je maličkosť“[/cen­ter]

Existuje unikátna aplikácia Rhinoceros, ktorá má pomôcť zlatníkom zhmotniť vaše predstavy do majstrovského diela. Vďaka špeciálnemu softvéru doslova za pár minút môžu na počítači navrhnúť jedinečný šperk, ktorý vám do 14 dní aj vyrobia. Celý proces je až prekvapivo jednoduchý. Aplikácia na prvý pohľad pripomína prostredie aké používa bežný grafický editor na úpravu obrázkov. Na začiatku máte stovky predpriravených šablón (dizajnov), ktoré vyrobil odborný personál pre zjednodušenie celej prípravy návrhu. Z nich si stačí vybrať nejaký základný dizajn, ktorý môžete ďalej upravovať do vysnívanej podoby. Meniť môžete použitý materiál, tvar, farbu, drahé kamene, ich počet a uloženie, môžete upravovať tvar a hrúbku prsteňa,…

Tých možností je neúrekom, no čo je podstatné, je okamžitá vizualizácia 3D modelu. Každá zmena sa prejaví na výslednom vizuále, takže máte po celý čas návrhu dokonalú predstavu o výsledku. Počítačom renderovaný 3D model si môžete otočiť zo všetkých strán, môžete sa pozrieť ako bude výsledný prsteň vyzerať na ruke a dokonca aj ako by vyzeral uložený v otvorenej šperkovej krabičke.

Tento unikátny projekt prináša pod názvom 3D zlatníctvo na Slovensko spoločnosť VMV Platinum. „Sme jedinou spoločnosťou v kontinentálnej Európe, ktorá získala práva na používanie tohto najnovšieho 3D klenotníckeho dizajnového systému. Ešte aj v USA ide o veľmi horúcu novinku,“ prezradil o projekte 3D zlatníctvo Martin Vlach M.B.A., konateľ spoločnosti, ktorá tento zaujímavý systém prevádzkuje. //„V 3D zlatníctve sa snúbi klenotnícke umenie s najmodernejšou technológiou, ktorá získala ocenenie (Thinking Ahead Award), čo našim klientom prináša doteraz nevídanú, fantastickú a nadštandardnú kontrolu nad celým procesom výroby ich unikátneho majstrovského diela. U nás si šperky nielen vyberáte, ale máte možnosť sami sa zapojiť do ich tvorby. Samozrejme finálny návrh vám na zákazku už do 14 dní vyrobíme,“ //dodáva Martin Vlach.

Všetky dôležité informácie nájdete na stránkach[lin­k=www.3dzlatnic­tvo.sk] www.3dzlatnictvo.sk[/link], kde sú aj ukážky vybraných prác a video toho, ako takýto proces návrhu prebieha. Už nemusíte prísť za klenotníkom a vybrať si niektorý z hotových šperkov. Šperk má byť niečím unikátnym, čo má istú osobnú hodnotu a jedine vami vytvorené šperky ostávajú večné a majú pre Vás skutočne výnimočnú hodnotu. Tento prelomový softvér budúcnosti vám to umožní pomerne jednoducho. Ten najlepší dizajnér šperkov ste predsa Vy sami a s 3D zlatníctvom máte možnosť doslova zhmotniť svoju fantáziu v zmysle sloganu – „Zmente šperk, ktorý sa vám páči, na klenot, ktorý budete milovať“.

Aj to je dôkaz ako nám moderné technológie pomáhajú pretvárať veci.

3Dzlatnictvo
3
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM