Eva Drugdová Rôzne Správy

Unikátny vynález čerstvej absolventky zvolenskej školy. Dokáže zachrániť život

Nikoleta Mičová práve zmaturovala. Už počas štúdia jej však v hlave skrsol zaujímavý nápad a výsledkom jej snaženia bol prístroj, ktorý môže zachraňovať životy.

Ilustračný obrázok k článku Unikátny vynález čerstvej absolventky zvolenskej školy. Dokáže zachrániť život
6
Galéria
Zdroj: archív Nikolety Mičovej

Nikoleta Mičová je čerstvou absolventkou Strednej priemyselnej školy dopravnej vo Zvolene a už má jeden úspech za sebou. Podarilo sa jej vymyslieť systém, ktorý upozorní na dieťa zabudnuté v aute. Vyhrala s ním na celoštátnej súťaži Strednej odbornej činnosti a dokázala zaujať aj niektoré automobilky. Na akom princípe pracuje jej vynález, nám prezradila v rozhovore.

Práve ste úspešne zmaturovali na Strednej priemyselnej škole dopravnej vo Zvolene. Možno netypická škola pre dievčatá. Čo vás inšpirovalo k jej výberu?

V dnešnej dobe sa už ľudia nepozerajú na to, pre koho je škola určená. Či je skôr pre dievčatá alebo chlapcov. Odmalička som väčšinu času trávila s chlapcami vonku. Dokonca som hrávala futbal v chlapčenskom tíme v rodnej dedine, Hronské Kľačany, okres Levice. Nikdy som sa nezaujímala o módu a bavili ma skôr autá, motorky…

Podarilo sa vám navrhnúť zaujímavý systém, ktorý môže zachrániť dieťa zabudnuté v aute. Ako ste dostali takýto nápad?

Počas štúdia som nadobudla množstvo vedomostí o automobiloch. Na druhej strane mám rada deti a považujem za zbytočnosť, že nevinné dieťa umrie krutou smrťou v automobile z nepozornosti rodičov. Hlavne, ak je možné jej predchádzať. Tieto poznatky som spojila a začala pracovať na svojom vynáleze.

Na akom princípe pracuje?

Ide o viacnásobné zabezpečenie. Celý systém je závislý od zaťaženia autosedačky. Po uložení dieťaťa do autosedačky sa zopne mikrospínač, a tým sa spustí systém. Systém pracuje vo viacerých režimoch a je nastavený tak, aby reagoval na rôzny vývin situácie. Ako modelovú situáciu by som uviedla krátku tankovaciu prestávku. Keďže nepresiahne päť minút, systém vyhodnotí, že nie je potrebné upozorniť na prítomnosť dieťaťa v aute. Ak by však nastala nečakaná situácia, vodič by sa zdržal a teplota v aute by začala stúpať natoľko, že by bolo ohrozené dieťa, spustí sa prvá signálna vlna v akustickej a vizuálnej podobe. Toto slúži ako prvé upozornenie pre vodiča, prípadne okoloidúcich. Keďže systém je, ako som spomínala, viacnásobne zabezpečený, aktivuje sa druhá signálna vlna v podobe GPS lokalizátora. Ten odošle SMS správu na tri telefónne čísla s presnými súradnicami o polohe vozidla. Pokiaľ nepríde pomoc a teplota v automobile presiahne teplotu 32°C, spustí sa ventilátor klimatizácie.

Ako dlho ste na ňom pracovali a čo všetko si to vyžadovalo?

Teoreticky som na projekte pracovala rok, praktická realizácia začala byť prevádzaná koncom februára 2017. Celé moje úsilie som zavŕšila jarnými prázdninami strávenými v školskej dielni, kedy som zostavila predmetný model.

Dosiahli ste s ním aj nejaký úspech?

Prvý úspech som dosiahla na školskom kole Stredoškolskej odbornej činnosti, kde som sa umiestnila na 2. mieste. Postúpila som na krajské kolo, ktoré som vyhrala a odtiaľ som išla na celoštátnu prehliadku Stredoškolskej odbornej činnosti, ktorá sa konala v Banskej Bystrici. Už na začiatku som vedela, že moja práca má potenciál, ale nečakala som až takýto úspech.

Je šanca, že by sa váš vynález začal aj vyrábať?

O tomto nerozhodujem ja, ale osobne si myslím, že to má veľkú perspektívu a určite by sa to na trhu uplatnilo. Systém je realizovateľný s použitím doteraz vynájdených technológií a relatívne finančne nenáročný.

Aké sú vaše plány do budúcnosti? Máte záujem ďalej študovať alebo pracovať v oblasti dopravy?

Mám v pláne študovať na vysokej škole, ale určite by som sa chcela aj naďalej venovať tejto problematike.

V priloženej galérii si môžete pozrieť fotky Nikolety a jej vynálezu!

V OBRAZOCH: Nikoleta Mičová so svojím vynálezom
6
Galéria
Zdroj: archív Nikolety Mičovej
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM