Správy

Úradnícky čin roka bol v znamení koronakrízy: Ocenenie putuje do Zvolena

Udeľovanie cien už druhýkrát usporiadal Inštitút pre dobre spravovanú spoločnosť spolu s Klubom úradníkov dobrej vôle. V roku 2020 sa zamerali na koronakrízu.

Ilustračný obrázok k článku Úradnícky čin roka bol v znamení koronakrízy: Ocenenie putuje do Zvolena
Zdroj: Romano Jilo

Ocenenie Úradnícky čin roka 2020 získal Roman Országh z komunitného centra Romano Jilo mesta Zvolen. Počas prvej vlny pandémie, keď boli zatvorené školy, zabezpečoval komunikáciu medzi základnými školami a žiakmi z vylúčených komunít bez prístupu na internet. Informovala o tom Veronika Hincová Frankovská zo Slovak Governance Institute.

Za vylúčené komunity

„Tohtoročná cena sa stala akousi symbolickou cenou za vylúčené komunity, na ktoré štát zabudol a doteraz počas pandémie nemajú prístup k vzdelávaniu. Roman Országh bol ten, ktorý pešo obchádzal rodiny a snažil sa o to, aby tieto deti neostali mimo systém,“ uviedla členka poroty Katarína Staroňová.

Špeciálne uznanie poroty získali aj úradníčky z Vinosadov, ktoré sa na jar namiesto zatvorenia úradu rozhodli presunúť kancelárie do komunitnej záhrady na nádvorí obecného úradu a boli tak k dispozícii pre ľudí. Vladimír Špánik z občianskeho združenia ZOMOS vysvetlil, že iniciatíva zamestnankýň vychádzajúca z ľudskosti v podmienkach malej obce je to, čo ocenili.

Zamerané na koronakrízu

Udeľovanie cien už druhýkrát usporiadal Inštitút pre dobre spravovanú spoločnosť spolu s Klubom úradníkov dobrej vôle. V roku 2020 sa zamerali na koronakrízu. „Často sa zabúda na to, že aj úradníci pomáhali čeliť tejto bezprecedentnej kríze. Rýchlosť ich reakcie a schopnosť prispôsobiť sa novým podmienkam umožnili, aby štát naďalej fungoval,“ poznamenala riaditeľka Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť Veronika Prachárová.

Dodala, že cieľom oceňovania je poukázať na kvalitných a šikovných úradníkov na Slovensku, ale aj zlepšiť verejnú mienku. Záštitu nad ocenením prevzal Úrad vlády SR, Európska komisia a verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM