Monika Obrtalová Rôzne

Už zajtra odštartuje Envirofilm

Medzinárodný festival filmov o životnom prostredí Envirofilm 2011 sa začína už tento pondelok 16. mája. Prebiehať bude v piatich festivalových mestách, a to v Banskej Bystrici, Zvolene, Banskej Štiavnici, Kremnici a Krupine. Festival, ktorý k nám zav

Do festivalového diania sa zapoja aj Dolný Kubín, Púchov, Poprad a Poltár prehliadkami filmov a sprievodnými podujatiami zameranými na ochranu životného prostredia. Filmári z 33 krajín poslali tento rok do súťaže 156 filmov. Najviac filmov prihlásili nemeckí autori – 39, nasleduje Slovensko s 33 filmami a Česká republika, 14 filmov. Ďalej sa do súťaže filmov prihlásili napríklad Irán, Španielsko, Čína, Holandsko, Francúzsko, Austrália a po prvý raz aj Kórea a Indonézia.

Výberová komisia zasadala 24. – 27. februára v Bystrici a vybrala 47 filmov zo 17 krajín pre medzinárodnú aj detskú porotu. Medzi vybranými filmami dominujú tie nemeckých a slovenských autorov. Detská porota bude vyberať z piatich filmov. Medzinárodná festivalová porota sa stretla 14. – 17. apríla na Španej Doline pri Bystrici a odporučila udeliť 16 cien. O ďalšej cene rozhodne Detská porota, ktorá zasadne počas festivalu 18. mája. Po prvý raz sa udelí aj Cena diváka, ktorá bude známa po skončení festivalu.

V Banskej Bystrici bude počas festivalového týždňa uvedených 57 filmov, z toho 47 súťažných. Najdlhším súťažným filmom je holandský dokument Posledné dni Shismarefu – 93 minút, najkratšie sú Úsporné žiarivky: Jedovaté výpary, Nemecko – šesť minút. Večerný program prvého festivalového dňa je venovaný slovenskému dokumentárnemu filmu Zmenil tvár Šanghaja a jeho režisérovi Ladislavovi Kabošovi. Prehliadky filmov pre deti a mládež sa uskutočnia v banskobystrickom Pamätníku SNP.

Medzi podujatia, ktoré sprevádzajú festival niekoľko rokov, patrí detská výtvarná súťaž Zelený svet. Jej 16. ročník sa nesie v znamení motta Lesy pre vodu a mokrade. Celkom 147 škôl zo SR prihlásilo do súťaže 1024 prác. Školy zo zahraničia poslali 76 prác. Vernisáž výstavy a udeľovanie cien Zeleného sveta sa uskutoční v prvý festivalový deň v Pamätníku SNP. V tento deň sa na Námestí SNP v Bystrici školáci tiež pokúsia vytvoriť ďalší slovenský rekord. Takmer 6600 detí z 18 základných škôl v Banskej Bystrici, Zvolene, Banskej Štiavnici, Krupine, Leviciach a Seredi počas dvoch mesiacov zbieralo plastové kelímky z jogurtov. Z nich a PET fliaš vytvoria na ploche námestia logo festivalu.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM