Martin Károly Rôzne

V. B Štiavnici sprístupnia o pár dní prvú nocľaháreň pre bezdomovcov

Banská Štiavnica/Zvolen/Krupina 12. decembra - Nocľaháreň pre ľudí bez domova bude tento rok prvý raz otvorená v Banskej Štiavnici. Mesto ju zriadilo v bývalom správcovskom byte v objekte mestskej plavárne. TASR to povedala primátorka Nadežda Babiako

Podľa vedúceho oddelenia sociálnych vecí na Mestskom úrade v B. Štiavnici Jaromíra Piliara, nocľaháreň začne fungovať od pondelka, 19. decembra. „Momentálne miestnosť zariaďujeme vyradenými nábytkom a posteľami, ktoré sme získali od tunajšej nemocnice,“ uviedol pre TASR.

Nocľaháreň bude mať šesť až sedem postelí, bude so stálym dozorom a ľudia v núdzi si za noc zaplatia 30 centov.

Vo Zvolene je jediným miestom, kde sa môžu ľudia bez strechy nad hlavou oficiálne zdržiavať, útulok Nádej. Mesto ho už niekoľko rokov prevádzkuje na prízemí nájomnej bytovky v lokalite Stráže.

V súčasnosti tam máme 11 mužov a rovnaký počet žien, takže sme plne obsadení,“ povedala TASR vedúca odboru sociálnych služieb na Mestskom úrade vo Zvolene Mária Koreňová. Útulok je otvorený po celý rok a záujemcovia o pobyt v ňom majú po splnení všetkých kritérií nárok na prenocovania po dobu šiestich mesiacov.

O chod útulku sa stará jeho vedúci a štyria pracovníci. „Pre takto odkázaných ľudí máme pripravené aj nové služby socioterapie a ergoterapie,“ uviedla Koreňová.

Pracovníci sociálnych služieb mesta majú situáciu medzi bezdomovcami zmapovanú a o väčšine z nich vedia. „Je niekoľko lokalít, kde sa bezdomovci pravidelne zdržiavajú,“ konštatovala Koreňová. S ľuďmi bez strechy nad hlavou pravidelne komunikuje sedem sociálnych pracovníkov.

Podľa odhadov mestskej polície v jednotlivých častiach Zvolena sa v súčasnosti pohybuje asi 50 bezdomovcov. „Začiatkom novembra sme mapovali situáciu len v teplovodoch a kanáloch a napočítali sme 16 ľudí,“ povedal TASR náčelník MsP Jozef Szekan.

Mesto Krupina eviduje 69 bezdomovcov. Útulok, či nocľaháreň pre týchto ľudí však nemá. Ako TASR povedal hovorca mestského úradu Adrián Špánik, to, kde sa zdržiavajú, mesto nezaznamenáva. V súčasnosti tak napríklad títo ľudia môžu byť nielen v Krupine, ale aj v inom meste či dedine.

V prípade, že človek v Krupine príde náhle o strechu nad hlavou a magistrát požiada o pomoc, mesto mu poskytne vyplatenie jednorázovej finančnej dávky. Snaží sa mu pomôcť aj pri hľadaní útulku, azylového domu pre matky s deťmi, či zariadenia núdzového bývania a to nielen v okolitých okresoch, ale dokonca aj v Bratislave.

Zdroj: TASR Ilustračné foto

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM