Monika Obrtalová Rôzne

V banskobystrickom okrese zabíjal nový typ chrípky!

V 4. kalendárnom týždni stúpol počet chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO) o 34 percent a chorých na chrípku (CHPO) až o 53 percent. Po prvýkrát od začiatku chrípkovej sezóny zaznamenali epidemiológovia v okrese Banská Bystrica jeden prípad ú

Počas tohto týždňa tiež epidemiológovia zaznamenali dva prípady závažnej akútnej respiračnej infekcie. Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v rámci celého Banskobystrického kraja aktuálne eviduje za 4 kalendárny týždeň v absolútnych číslach 8746 prípadov akútnych respiračných ochorení, čo predstavuje chorobnosť 2458 prípadov na 100 tisíc obyvateľov. V prípade chrípky ide aktuálne o 1480 prípadov. Chorobnosť na chrípku teda predstavuje 416 na 100 tisíc obyvateľov.

Najvyššiu chorobnosť na ARO v Banskobystrickom kraji hlásia okresy Veľký Krtíš (3800 prípadov na 100 tisíc obyvateľov), Banská Bystrica (3272), Zvolen (2692), Rimavská Sobota (2530), pomerne vysoká chorobnosť je aj v okresoch Lučenec, Brezno, Krupina, či Žarnovica. Chorobnosť na chrípku je opätovne najvyššia v okrese Veľký Krtíš (1891 prípadov na 100 tisíc obyvateľov), ale aj v okresoch Poltár, Lučenec, Banská Bystrica a Banská Štiavnica. V porovnaní s uplynulým týždňom mierne stúpol počet komplikácií z uvedených ochorení. Najčastejšie sa zápalové ochorenia horných ciest dýchacích, ako aj chrípky skomplikovali zápalmi dutín (169 prípadov), v 84 prípadoch zápalmi stredného ucha a až v 139 prípadoch zápalom pľúc.

V medzitýždňovom porovnaní sa nezmenila veková skupina, na ktorú vírusy v štvrtom kalendárnom týždni zaútočili. Najviac sú postihnuté deti predškolského veku od 0 do 5 rokov, kde sa vyskytlo 6833 prípadov ARO na 100 tisíc detí v tomto veku. Nasleduje skupina deti základných škôl, kde sa vyskytlo v tomto týždni 5927 prípadov na 100 tisíc detí vo veku od 6 do 14 rokov a adolescentov vo veku od 15 do 19 rokov (5503 prípadov). V kraji je pre zvýšenú chorobnosť zavretá jedna materská škola v okrese Zvolen. Pomerne nízka je chorobnosť v kategórii ľudí v produktívnom veku, ale aj seniorov.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM