Eva Drugdová Správy Samospráva

V centre Zvolena je v pláne rekonštrukcia za státisíce. Myslí sa na imobilných aj deti

Naše mesto sa uchádza o nenávratný finančný príspevok a plánuje rekonštrukciu vnútrobloku ulíc Hrnčiarskej, Kozačeka a Bystrického radu. Čo je súčasťou nového projektu?

Ilustračný obrázok k článku V centre Zvolena je v pláne rekonštrukcia za státisíce. Myslí sa na imobilných aj deti
15
Galéria
Foto: Marcel Páleš / Zdroj: Dnes24.sk

Zvolen sa uchádza o ďalší nenávratný finančný príspevok, ktorého výška je 800 tisíc eur. Cieľom projektu je zlepšenie enviromentálnych aspektov v meste prostredníctvom budovania prvkov zelenej infraštruktúry a znižovania znečistenia ovzdušia a hluku. Predmetom riešenia je rekonštrukcia vnútrobloku ulíc Hrnčiarska, Bystrický rad a Kozačeka.

Projekt rekonštrukcie predstavil na zasadnutí mestského zastupiteľstva Peter Kašša, vedúci odboru územného plánovania a návrh bol poslancami schválený. V danom vnútrobloku je po schválení žiadosti o finančný príspevok plánovaných niekoľko noviniek.

Rampa pre imobilných

Na ulici Bystrický rad je navrhnutá úprava obratiska s novým asfaltovým krytom, s jednosmernou premávkou a so šírkou komunikácie 5,5 metra. Pozdĺž komunikácie sa tiež plánuje nový chodník z betónovej dlažby a rampa pre imobilných ku zadnému vchodu do školy. Do projektu sú zahrnuté aj nové prístupové chodníky k detskému ihrisku a k objektom školy.

Na Hrnčiarskej ulici bude snahou dotvorenie priestoru ako atraktívneho verejného priestranstva. Celou pešou zónou je navrhnutá umelá vodiaca línia v bezpečnej vzdialenosti od lavičiek a kvetináčov. Povrchová úprava je riešená betónovou dlažbou. Podkladané vrstvy spevnených plôch sú riešené ako vodopriepustné, dažďové vody sú zachytávané v riešenom území vyspádovaním do dažďových záhrad. Súčasťou úpravy je vytvorenie šikmého chodníka do vstupu do materskej školy. Na Hrnčiarskej ulici budú okrem iného umiestnené parkové lavičky, fontánka na pitie, nádoby na kvety či ochranné mreže na stromy.

Nové detské ihriská

Na ulici Kozačeka sa budú realizovať všetky pešie komunikácie z betónovej dlažby a taktiež detské ihriská. Ako uvádza dôvodová správa, navrhnuté je tiež odstránenie vybudovaného ihriska v najjužnejšom vnútrobloku medzi výškovými bytovými domami, a to z dôvodu využívania tohto ihriska deťmi vo vyššom veku a jeho následné ničenie. Na tomto mieste by mala vzniknúť hracia plocha s pieskoviskom pre najmenšie deti, ktorá bude oplotená nízkym plotom a prístupná bránkou. Okrem toho sa tu budú nachádzať dve lavičky a detské herné prvky a dopadovou plochou. Medzi strednými výškovými bytovými domami je navrhnutá obdobná hracia plocha pre najmenšie deti.

Súčasťou ulice Bystrický rad by mali byť aj parkové lavičky, umiestnené v priestoroch s altánkom, detským pieskoviskom a fitness stanoviskom a taktiež nové odpadkové koše či polozapustené podzemné kontajnery. V časti detského ihriska budú dve preliezky pre väčšie deti, jedna preliezka pre menšie deti, dve fitness stanoviská pre dospelých a detské pieskovisko.

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Krásy Zvolena zachytené mladým fotografom
15
Galéria
Foto: Peter Braciník
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM