Jozef Sliacky Rôzne

V Hrone plávali medvede

Teplota vody v Hrone vo Zvolene mala dnes okolo 7° C. Na vzduchu o čosi viac. Napriek tomu sa našlo 66 odvážlivcov, ktorí si v rieke zaplávali v rámci 6. ročníka stretnutia „ľadových medveďov“ vo vodách Hrona.

Pri zrode tohto podujatia, ktorému tentoraz chýbal k tej pravej atmosfére len ľad a sneh, bol vtedajší zvolenský viceprimátor Vladimír Šedo (na snímke). Aj dnes sme ho mohli vidieť medzi tými 66 otužilcami, ktorí sa ponorili do vôd Hrona a odplávali si aspoň najkratšiu, 150-metrovú trasu. Dosť však bolo tých, ktorý zaplávali v rieke celý kilometer. O čas nešlo, zvíťazil určite každý, kto našiel odvahu a omočil sa v chladných vlnách rieky. Nechýbal medzi nimi ani Ivan Gazdík, ktorý má za sebou naozaj úctyhodné športové výkony: preplával úžinu La Manche medzi Francúzskom a Anglickom i Gibraltarskú úžinu, ktorá oddeľuje európske od afrických brehov.

Dnešný šiesty ročník sa niesol pod sponzorstvom primátorského kandidáta Juraja Piláta, ktorý je sám športovým nadšencom. A hoci jeho srdcovou záležitosťou je futbal, vyjadril obdiv aj všetkým ľadovým medveďom, ktorí prišli do Zvolena z rôznych kútov Slovenska. Je naozaj obdivuhodné, že medzi otužilcami objavíme nielen ľudí v tom najzdatnejšom veku, ale aj tých, ktorým čas nakreslil chrbát šesť či sedem krížikov, a nechýbala ani najmladšia generácia.

Hoci nám – zimovrivejším – naskakovala husia koža už pri pohľade na odvážlivcov v plavkách, a to sme mali v rukách i v sebe pohárik vareného vína, mohli sme sa na vlastné oči presvedčiť, že plávanie v studenej vode má svoje čaro, je plusom pre upevnenie zdravia. Pre mnohých bolo nevšedným prekvapením a možno i impulzom raz si to vyskúšať, keď vo vode Hrona uvideli svojho suseda alebo známeho. Určite už na nich nebude pozerať ako na čudákov, ako tomu bolo doteraz.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM