Jana Mlynarova Rôzne

V Klenovci majú sovietsky tank už 40 rokov

V Klenovci v okrese Rimavská Sobota sa už 40 rokov na starom námestí nachádza sovietsky tank. Po Nežnej revolúcii v roku 1989 ho chceli zničiť, občania to však nedovolili.

Tank, ktorý má viac ako 60 rokov, doniesli počas 25. výročia SNP z Martina. Bol ešte funkčný, no po čase sa mu zadrel motor. „Odvtedy stojí na starom námestí, takzvanom pľaci. Predtým sa do neho dalo aj vojsť, no horný prístup do tanku museli zataviť. Stávalo sa totiž, že po zábavách do neho chodili podnapití mladí ľudia,“ vyjadril sa starosta Klenovca Pavel Struhár.
Po Nežnej revolúcii niektorí ľudia chceli tank rozpíliť a odniesť do šrotu. Obyvatelia to však nedovolili. „Je to predsa časť histórie a spomienka na minulosť,“ hovorí starosta. Podľa neho chcel starý tank odkúpiť podnikateľ z Lučenca. Obec ho však nemá v pláne predať, rovnako ako sa nechce zbaviť sovietskeho dela, ktoré sa nachádza v parku. Tank slúži najmä ako atrakcia pre turistov. Tí sa pri ňom veľmi radi fotia. „Je možné, že by sme ho znova dali otvoriť a bol by tak ešte viac sprístupnený občanom. Určite sa však nechystáme tank a ani delo z našej obec odstrániť,“ dodal Struhár.

zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM