Stanislav Černák Správy

Zasypanie 8-metrovej jamy v Krupine? Nie je to také ľahké...

Počas budúceho týždňa by mali v Krupine zasypať a uzatvoriť osemmetrovú jamu, ktorá vznikla koncom mája náhle po intenzívnych dažďoch za zadným traktom tamojšej radnice. Potrebných je približne ešte 22 tisíc eur.

Ilustračný obrázok k článku Zasypanie 8-metrovej jamy v Krupine? Nie je to také ľahké...
Zdroj: TASR

Vedenie mestského úradu má aktuálne na stole ponuky troch firiem, ktoré by mali ešte tento týždeň vyhodnotiť a vybrať dodávateľa prác. „Spoločnosť, s ktorou sme boli pôvodne dohodnutí, náhle pred dvomi týždňami od dohody odstúpila a tak sme museli hľadať nového dodávateľa zásypových prác,“ povedal prednosta mestského úradu Štefan Schnitzer. Firma musela mať navyše skúsenosti s prácou v podzemí.

O pomoc chcú požiadať premiéra

Do jamy medzitým dočasne vložili železobetónové boxy, ktoré držia nestabilné okraje. Pred pár dňami však napriek tomu došlo k ďalšiemu zosuvu. Odstránenie jamy nie je ľahké. Podľa Schnitzera sa okrem samotného kameninového zásypu musí v jame a priľahlých chodbách osadiť aj železobetónový preklad a nasypaný materiál sa musí spevniť bentonitovými koš­mi.

Krupinská samospráva už vynaložila na nevyhnutné práce asi 15 000 eur. Zasypanie jamy vyjde na ďalších približne 22 000 eur. Krupinský primátor chce požiadať o finančnú pomoc pri odstraňovaní havarijného stavu aj premiéra.

V meste je množstvo chodieb

O meste je známe, že jeho stred je popretkávaný množstvom chodieb a pivníc. Niektorí hovoria, že chodby v stredoveku viedli až na asi dva kilometre vzdialenú Vartovku či dokonca na ešte vzdialenejší Čabraďský hrad.

Podzemné chodby a pivnice už v minulosti prekvapili obyvateľov, keď sa znenazdania kdesi zjavil otvor do zeme. Napríkla v 80. rokoch minulého storočia pri výstavbe obchodného domu v centre sa do podzemia prepadol bager.

Chodby vznikali v stredoveku

Miestny historik Miroslav Lukáč si myslí, že práve v miestach radnice, kde už v stredoveku stál pôvodný mestský dom, boli aj temnice, v ktorých väznili krupinské bosorky. Pivnice, ktoré sa pri prepadlisku objavili to zrejme nie sú, pretože majú úzke chodby. Mučiareň bola ale veľká miestnosť, dnes je už pravdepodobne zasypaná.

Chodby a pivnice vznikali v stredoveku, možno ako úkryty pred Turkami. Naši predkovia ich vysekávali do podložia z tufového kameňa. Sú takmer pod každým domom v starobylom centre.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM