Jozef Sliacky Kultúra

V LDM otvorili výstavu afrických masiek zo zbierok Náprstkovho múzea

Výstavu, prezentujúcu súbor veľmi cenných bábok a masiek zo subsaharskej Afriky, ktoré pochádzajú zo zbierkových fondov pražského Náprstkovho múzea, otvorilo Lesnícke a drevárske múzeum (LDM) vo Zvolene.

Ako TASR informovala pracovníčka múzea Mária Rošková, masky sú najcharakteris­tickejším a najznámejším prejavom tradičného afrického umenia. Vystúpenie v maskách sprevádza všetky dôležité slávnosti v živote mnohých Afričanov. „Masky používajú väčšinou muži, výnimočne ale vystupujú v maskách aj ženy,“ podotkla Rošková. Zhotovovanie a používanie masiek nie je rozšírené po celej Afrike, je obmedzené len na subsaharskú Afriku.
Najobľúbenejším materiálom na výrobu masiek je drevo, ktoré je vyberané vždy len z určitého stromu podľa miestnej tradície. Získavanie dreva na výrobu masky je sprevádzané mnohými rituálmi, ktorých priebeh sa u jednotlivých kmeňov značne líši. Drevo ako základný materiál býva často doplnené ďalšími prírodnými materiálmi: kožou, perím, zvieracími zubmi, mušľami alebo korálkami.
Pri zhotovovaní masky musí rezbár dodržiavať množstvo tradičným predpisov. Tmavá farba masky sa dosahuje pálením alebo vtieraním olejov. Dôležitou súčasťou masiek je polychrómia, ktorá je v niektorých prípadoch dokonca hlavným nositeľom ich ikonografického významu.
„Bábky, rovnako ako masky majú zvláštnu moc. Zatiaľ čo bábkové divadlo v európskom kontexte je chápané ako zábava určená predovšetkým deťom, v Afrike sú prestavenia s bábkami určené dospelým,“ pripomína zástupkyňa múzea. Účelom bábok nie je len obecenstvo pobaviť, ale predovšetkým poučiť či upozorniť na nedostatky súčasnej spoločnosti.
Bábkové predstavenia bývajú často súčasťou rituálov a odohrávajú sa obvykle na verejnom mieste. V Afrike sa môžeme stretnúť snáď zo všetkými druhmi bábok, okrem tieňových. Najčastejším materiálom na výrobu bábok je drevo, ale nájdeme tiež bábky vyrobené z textilu alebo iných rastlinných materiálov.
Výstava v LDM je jedinečná svojim obsahom i pôvodom. Návštevník sa môže prostredníctvom trojrozmerných exponátov, sprievodnej aktivít – africkej hudby, filmových snímok preniesť a pochopiť zložitosť subsaharskej kultúry. K tomu mu pomôže aj haptická časť výstavy tvorená kópiami predmetov, ktoré sú vyrobené z rovnakých materiálov ako originály a bábiky s ktorými si návštevníci môžu zahrať príbeh z afrického dávnoveku.
Výstava bude otvorená do 31. januára 2011.

TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM