Jozef Sliacky Kultúra

V múzeu otvorili výstavu modranskej majoliky s betlehemskou tematikou

Tvorbu troch umelcov - predstaviteľov modranskej majoliky predstavuje od dnes svojim návštevníkom Lesnícke a drevárske múzeum (LDM) vo Zvolene. Mária Hanusková, Ján Pečuka a Ján Viglaš prezentujú výber z tvorby, s dôrazom na betlehemskú tematiku. TAS

Neobyčajný rozvoj vynikajúcich osobností, ktorý zaznamenala Modra v 50. rokoch 20. storočia, súvisel s organizovanou formou výroby v ľudovoumeleckom výrobnom družstve Slovenská ľudová majolika. K jej odchovancom patrí aj dnešná silná generácia keramikov – figuralistov.
Majolika – známa aj pod názvom fajansa – je dva razy vypaľovaná keramika, pre ktorú je charakteristická biela glazúra a ručne maľovaný dekór v štyroch vysokožiarových farbách: žltej, fialovej, zelenej a modrej. Vysokého majstrovstva vo výrobe fajansy dosiahli habánski majstri, ktorí v priebehu 17. storočia prichádzali na naše územie z Čiech a usadzovali sa v dedinách na moravsko-slovenskom pomedzí.
Svoje výrobky z náboženských dôvodov zdobili pôvodne výlučne rastlinnými ornamentmi. Vplyvom kultúrneho zrastania s pôvodným obyvateľstvom rozšírili námetovú škálu aj o zobrazenia zvierat a ľudských postáv. Samostatná figurálna plastická tvorba nadväzujúca na ľudovú fajansu je novšieho dáta. Plný rozmach dosiahla v polovici 20. storočia a spája sa s menami vynikajúcich ľudových umelcov Ferdišom Kostkom zo Stupavy, ako aj s Imrichom Kóňom a Ignácom Bizmayerom, ktorí pôsobili v Modre.
LDM pripravilo ako sprievodné podujatie k výstave na piatok, 10. decembra o 15:00 hod. ukážku Betlehemskej hry z Kokavy nad Rimavicou v podaní chlapcov zo Zlatého Potoka.

TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM