Jozef Sliacky Kultúra

V múzeu približujú históriu turistických chát a útulní

Históriu turistických chát a útulní na Slovensku približuje výstava, ktorú otvorili v Lesníckom a drevárskom múzeu (LDM) vo Zvolene. Návštevníci sa na nej zoznámia s turistickými chatami a útulňami, ktoré na našom území vznikali od konca 19. storočia

Históriu turistických chát a útulní na Slovensku približuje výstava, ktorú otvorili v Lesníckom a drevárskom múzeu (LDM) vo Zvolene. Návštevníci sa na nej zoznámia s turistickými chatami a útulňami, ktoré na našom území vznikali od konca 19. storočia do polovice 20. storočia.

Prvé turistické chaty sa začali stavať najmä v oblasti Vysokých Tatier. Prvou chatou na slovenskej strane Tatier bola Rainerova chata (útulňa), ktorú roku 1863 postavil Johann Rainer na Starolesnianskej poľane.

Chaty vznikali najskôr živelne, neskôr ich stavali aj nadšenci z Uhorského karpatského spolku založeného v roku 1873 v Starom Smokovci. Po založení Uhorského turistického spolku, v Budapešti v roku 1891, sa postupne rozvinula výstavba chát aj v iných oblastiach Slovenska.

Po vzniku Československa nastal rozmach turistiky a tým aj výstavby turistických chát a útulní. Väčšina chát prešla do majetku Klubu československých turistov (KČST). Klub okrem udržiavania pôvodných chát a útulní výrazne prispel aj k budovaniu nových turistických zariadení. V roku 1939 prevzal chaty do správy Klub slovenských turistov a lyžiarov (KSTL).

Počas 2. svetovej vojny a najmä počas SNP bolo úplne zničených 56 turistických chát KSTL a 15 bolo ťažko poškodených. Hneď po vojne KSTL investoval do obnovy chát nemalé prostriedky, len do konca roku 1946 to bolo 50 miliónov korún.

V roku 1949 bol Klub slovenských turistov a lyžiarov začlenený do jednotnej telovýchovnej organizácie Sokol, pod ktorú prešiel aj celý jeho majetok.

Výstava o histórii turistických chát a útulní s názvom S batohom cez hory bude v LDM sprístupnená do konca tohto roku.

TASR Top snímka: Pamätníci s nostalgiou spomínajú na útulnú chatu na Prednej Poľane. Bola vskutku turistická. Dnes je na jej mieste horský hotel s trochu inou atmosférou. Malá snímka: Turistická útulňa na Ramži v Nízkych Tatrách. Foto: Jozef Sliacky

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM