Martin Károly Rôzne

V SC Európa sa za prvé tri hodiny parkovania platiť nebude

Banská Bystrica 31. augusta - Zlepšiť komfort nakupovania a pohodlnejšie parkovanie áut zabezpečí nový závorový parkovací systém, ktorý pre návštevníkov od začiatku septembra zavádza vo svojich priestoroch banskobystrické obchodné centrum Europa Shop

Je to závorový systém parkovania, pri ktorom získa každý návštevník spomínaného centra parkovaciu kartu, ktorú použije pri odjazde. Za prvé tri hodiny nebudú jeho návštevníci za parkovanie vozidiel platiť.

Prvé zmeny návštevníci tohto centra zaregistrujú už od 1. septembra, kedy sa začne bezplatná skúšobná prevádzka spomínaného parkovacieho systému so zámerom priblížiť jeho používanie. Plná prevádzka systému je naplánovaná od 1. októbra 2010. Parkovanie bude zadarmo pre všetkých návštevníkov centra počas prvých troch hodín. Za každú ďalšiu začatú hodinu parkovania však musí návštevník zaplatiť za zaparkované auto dve eurá. Návštevníci multikina Europa Cinemas dostanú pri návšteve kina bonusové dve hodiny parkovania zadarmo, takže budú mať päť hodín parkovania zadarmo. Podmienkou je však predloženie parkovacieho lístka pri kúpe vstupenky do kina.

Dôvodom pre túto zmenu je snaha zamedziť zneužívaniu parkovacích miest tými, ktorí parkovanie v nákupnom centre nevyužívali kvôli jeho návšteve a nakupovaniu v ňom. Zaparkovali v ňom autá a vybavovali si rôzne pracovné i súkromné záležitostí mimo jeho priestorov. Tiež ľuďmi, ktorí pracujú v jeho okolí a nemajú tam miesta na parkovanie vozidiel, preto parkovali u nás,“ konštatoval manažér spomínaného centra Peter Lukačovič.

Dodal, že doteraz niekedy dokonca dochádza k situáciám, kedy je parkovisko obsadené už ráno pred deviatou hodinou, teda skôr ako majitelia otvoria svoje obchody. Na zníženú možnosť parkovania v centre už dlhšiu dobu poukazovali tak zákazníci, ako aj obchodníci. Nový systém parkovania pomôže túto situáciu riešiť a to v prospech zákazníkov.

Závorový parkovací systém, čiastočne alebo úplne platený, využíva vo svete väčšina obchodných centier, nachádzajúcich sa v centre mesta. Europa Shopping Center urobil predtým vlastné prieskumy, pričom poznatky z nich potvrdzujú, že priemerná dĺžka jednej návštevy jeho zákazníkov je približne dve hodiny. Tí teda i naďalej budú mať potrebný komfort pre návštevu centra a pohodlne si budú môcť nakúpiť a opustiť centrum do troch hodín, počas ktorých je parkovanie zadarmo.

Nový systém zabráni zneužívať parkovisko vodičom, ktorí tam doteraz zaparkovali auto aj na 10 hodín, a tak znemožňovali zaparkovať vozidlá zákazníkom, ktorí chceli v centre nakupovať. Ich majiteľom uľahčí nájdenie voľného miesta na zaparkovanie auta počas troch hodín potrebných na návštevu centra. Majitelia centra odhadujú, že túto možnosť bezplatného parkovania využije jeho približne 96 percent kupujúcich a návštevníkov. Nový parkovací systém bude v prevádzke nepretržite.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM