Baculík Tomáš Rôzne

V sobotu ideme na Pustý hrad!

V sobotu 4. septembra sa koná 18. ročník turistického výstupu na zvolenský Pustý hrad.

Toto turistické, či dnes už skôr turisticko-spoločensko-kultúrne podujatie, má však staršie, takmer dvadsaťročné korene. Na jeho počiatku bol výstup zvolenských turistov z klubu Vpred v októbri 1990. Kto navštívil hradný vrch vtedy a príde tam teraz, nestačí sa čudovať a musí zložiť klobúk dolu pred tými, ktorí dostali základy staroslávneho hradu spod nánosov zeme a dali nám tak možnosť urobiť si predstavu, ako táto významná pevnosť v čase svojej najväčšej slávy (v 11. – 15. stor.) vyzerala.

Archeologický výskum na starom Zvolenskom (Pustom) hrade sa začal v roku 1992 a je šťastím, že ho viedol taký odborník a zároveň nadšenec pre historické bádanie, akým bol Václav Hanuliak, ktorý nás však, žiaľ, vlani predčasne opustil. Zatiaľ čo on sa sústredil na hornú časť hradného areálu, Hanuliakov nasledovník Ján Beljak sa zameral na dolný hrad, kde sa mu však za dve sezóny podarili zaujímavé objavy. Jednak je to svedectvo, že hradný vrch si človek všimol a žil na ňom už na konci doby kamennej, ale predovšetkým odkrytie stavby, ktorá mohla byť rezidenciou uhorských kráľov v čase, keď sa zdržiavali v tomto kraji. Stavba má rozmery 19,80 × 19,80 m a hrúbka múrov i torzo veže naznačujú, že mohla mať až päť poschodí.

O minulosti i súčasnosti Pustého hradu sa môžete veľa dozvedieť z najrôznejších propagačných i odborných materiálov, z tabúľ náučného chodníka a samozrejme aj prostredníctvom internetu. Pochopiteľne, že informácie z prvej ruky, priamo od bádateľov, dostanú účastníci sobotňajšieho výstupu na Pustý hrad a môžu si tak urobiť dokonalú predstavu o tom, ako táto dôležitá stredoveká pevnosť vyzerala a aký bol jej stavebný vývoj. V tejto chvíli aspoň spomeňme, že nové merania nepreukázali, že má rozlohu vyše sedem hektárov, čím nemal medzi slovenskými stredovekými pevnosťami konkurenciu, ale „len“ 4,15 ha, čo však nič neuberá na význame a dôležitosti hradu.

Vari viac ako archeologický výskum vzrušili toto leto úvahy o odstránení chatky na hornom hrade. Postavili ju členovia združenia Priaznivci Pustého hradu za pomoci Mesta Zvolen a reklamných partnerov ako dočasnú stavbu s tým, že bude slúžiť potrebám archeologického výskumu a rekonštrukčným prácam. Keďže sa v súčasnosti presunuli bádatelia na dolný hrad, chatka stratila svoj účel, hoci ani na hornom hrade nie sú práce úplne na konci. Faktom je, že chatka po odlesnení hradného vrchu bije do očí, nezapadá do tohto výsostne historického územia. Primátor Zvolena Miroslav Kusein napokon rešpektoval názor poslancov mestského zastupiteľstva a rozhodol, že chatka, ktorá sa medzitým stala aj vítaným miestom občerstvenia a miestom, kde si návštevníci môžu kúpiť aspoň skromné suveníry a získať zaujímavé informácie, bude stáť na doterajšom mieste dovtedy, kým sa nepostaví nové informačné stredisko.

O zmene turistického značenia, ktoré bolo nutné po demontáži nebezpečnej, poškodenej lavičky ponad Slatinu na zvolenskom Balkáne, sme už informovali. Aj v sobotu sa väčšina účastníkov Výstupu na Pustý hrad vyberie na túto vychádzku z Parku Ľudovíta Štúra na Námestí SNP, kde sa začína modro značený turistický okruh, a kde bude o 8. hodine aj oficiálne otvorenie podujatia. Začiatok náučného chodníka na Pustý hrad nájdeme za zimným štadiónom blízko chátrajúcej horárne Haputka, ktorá sa ma po oprave stať informačným centrom.

Jozef Sliacky

hrad.pusty
4
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM