Monika Obrtalová Rôzne

V tomto období dominuje peľ tráv a obilnín

V uplynulých dňoch dominoval okrem peľu tráv v ovzduší na väčšine územia Slovenska peľ málo alergizujúcich ihličnanov , najmä smreka a borovice. Peľovú sezónu tráv, predovšetkým z čeľade lipnicovitých, evidujú monitorovacie stanice peľovej informačne

„Najvyššie denné koncentrácie peľu týchto tráv sme namerali v Banskej Bystrici, Bratislave a Košiciach v druhej polovici uplynulého týždňa. Zatiaľ ich tohoročné maximum zachytila dňa 22.mája monitorovacia stanica v Banskej Bystrici a to 193 peľových zŕn na meter kubický vzduchu. Peľ drevín sa ešte vyskytuje v pomerne širokom spektre druhov, ale už v nižších koncentráciách. V ovzduší sa vyskytoval ešte peľ pagaštanu, orecha, peľ cyprusovitých – tisovitých , javora, jaseňa, buka, duba, agátu a bazy. Z bylín to bol peľ pŕhľavovitých rastlín, štiavu a skorocelu. Na väčšine územia ešte kvitne repka olejná, ktorá môže robiť problémy citlivým ľuďom hlavne v blízkosti kvitnúcich polí“, analyzuje peľovú situáciu RNDr. Janka Lafférsová, vedúca oddelenia biológie životného prostredia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, ktorý je koordinátorom PIS na Slovensku. Upozorňuje, že došlo k nárastu koncentrácií spór húb – plesní v ovzduší , pričom dominovali na celom území spóry rodu Cladospórium.

Prognóza na tieto a najbližšie dni hovorí, že denné koncentrácie peľu ostanú v stredných až vyšších koncentráciách. Druhové spektrum kvitnúcich drevín sa pomaly zužuje. Peľ tráv z čeľade lipnicovitých, ako aj obilnín sú a budú najdôležitejším alergénom na celom území Slovenska. Ako konštatuje RNDr. Lefférsová, kvitnúť bude ešte naďalej aj štiav, skorocel, repka, baza, agát. Peľ drevín už očakáva skôr v nižších hladinách. Počas lokálnych búrok bude dochádzať ku krátkodobému poklesu peľu v ovzduší. Naďalej budú narastať denné koncentrácie spór húb (plesní) v ovzduší, pričom naďalej budú dominovať na celom území spóry rodu Cladospórium.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM