Jakub Forgács Správy

V Železnej Breznici majú problém. Pribúda hlásení o škodách spôsobených divou zverou

Okrem diviakov, jeleňov a sŕn sa v poslednom čase začali v záhradách a na tzv. záhumienkoch objavovať aj medvede.

Ilustračný obrázok k článku V Železnej Breznici majú problém. Pribúda hlásení o škodách spôsobených divou zverou
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Stále viac hlásení škôd od občanov, ktoré na ich majetku spôsobila vysoká a diviačia zver, evidujú v obci Železná Breznica v okrese Zvolen. Okrem diviakov, jeleňov a sŕn sa v poslednom čase začali v záhradách a na tzv. záhumienkoch objavovať aj medvede.

„Divá zver je jednoznačne premnožená a za potravou sa nebojí vydávať už aj k ľudským obydliam. No a niektoré medvede sú zase vytláčané z teritória silnejšími jedincami, a tak sa tiež už nezriedka vyskytnú na kraji dediny,“ povedal starosta Železnej Breznice Ján Dúbravský.

Jelene a diviaky ničia úrodu obyvateľov aj napriek tomu, že obec už niekoľko rokov vždy na jar ohradzuje asi 3,5-kilometrové územie okolo dediny elektrickým oplotením.

Starosta zaregistroval len tento rok od konca zimy niekoľko telefonátov od občanov, ktorým vysoká zver zničila práve sa rodiacu úrodu obilnín alebo ovocia. „Na úrade všetko spíšeme a na konci roka žiadame štát o kompenzácie,“ dodáva starosta.

Riešenie tohto problému nie je ale pri dnešnom stave legislatívy a pohľade ochranárov a poľovníkov na stavy a odstrel divej zveri naklonené v prospech občanov. Starosta sa obáva, že kompetentní začnú tento problém riešiť opäť len vtedy, keď sa stane niečo vážne po strete človeka so šelmou či divou zverou.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM