Barbara Dallosová Kultúra

V známej dedine okresu Zvolen môžete vidieť zaujímavosť: Starostka ako herečka!

Keď práve nešéfuje známej obci pri Zvolene, je herečkou. Reč je o starostke, ktorá sa blysla pod taktovkou známeho režisérskeho a hereckého mena. A ohlasy na seba nenechali dlho čakať.

Ilustračný obrázok k článku V známej dedine okresu Zvolen môžete vidieť zaujímavosť: Starostka ako herečka!
Zdroj: TASR

Ochotnícke divadlá zažívajú v posledných rokoch renesanciu. Vo viacerých vidieckych regiónoch Slovenska sa oprašovanie či zakladanie amatérskych divadiel stalo nielen predmetom záujmu tvorivých jednotlivcov či kolektívov, ale aj príjemným spôsobom, ako využiť voľný čas a spoznať podobne zameraných ľudí.

Starostka s úlohou šitou na mieru

,,Ochotnícke divadlo sme u nás obnovili po 40 rokoch," hovorí starostka obce Sása v okrese Zvolen Iveta Hladká. Sásovský ochotnícky súbor so skratkou SOS, dala dokopy partia divadelných nadšencov vlani v lete. Na konkurz prišlo vtedy po výzve v obecných novinách a dedinskom rozhlase asi 30 ľudí. Zakladatelia vybrali 16. Herci sú pri tom zo všetkých vekových kategórií. Prvou hrou, ktorú naštudovali, bol Gogoľov Revízor.

,,Pre naštudovanie sme získali režiséra a herca zo zvolenského Divadla J. G. Tajovského Richarda Sanitru," hovorí ďalej starostka, ktorá si v inscenácii sama ‚strihla‘ úlohu richtárky.

Začínali skromne, teraz sú na roztrhanie

Premiéru mali vlani, krátko pred Silvestrom a do 130-miestnej dedinskej sály sa vošli len príbuzní hercov. Ohlasy nedali na seba dlho čakať a dnes sú už pozvaní do niekoľkých miest a obcí v regióne.

,,Už v najbližších dňoch máme naplánovanú šnúru a to v Pliešovciach, Babinej, Dobrej Nive, Krupine, Hriňovej, a samozrejme, hrať budeme pre tých, čo nás na premiére nevideli, opäť aj doma," približuje najbližší program herečka – starostka. Kolotoč predstavení chcú zavŕšiť na regionálnej prehliadke ochotníkov v Podzámčoku.

Keďže majú len krátko po premiére, o ďalšej hre zatiaľ neuvažujú. Veľa bude závisieť aj od toho, ako ich prijme aj iné než domáce publikum a tiež, ako sa k ich výkonu postaví odborná porota na prvej divadelnej súťaži.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM