Jakub Forgács Samospráva

Varianty nevyhnutného obchvatu Zvolena sú známe. Mesto má však výhrady

Dlho očakávané varianty cestného obchvatu Zvolena v smere východ-západ sú konečne verejne známe. Ako sa rozhodne mesto?

Ilustračný obrázok k článku Varianty nevyhnutného obchvatu Zvolena sú známe. Mesto má však výhrady
Zdroj: TASR

Varianty cestného obchvatu Zvolena prišiel na pôdu mestského úradu predstaviť zástupca projektovej firmy poverenej riešením tejto dopravnej situácie. Zvolen obchvat nevyhnutne potrebuje. Jeho výstavba roky mešká, dopravná situácia na Lučeneckej ceste sa stáva čoraz zložitejšou. Pre mesto prichádza možnosť riešenia, aká sa pravdepodobne nezopakuje dlhé obdobie, jeho predstavitelia by sa mali rozhodnúť medzi tromi variantmi.

Tunel popod terajšiu Lučeneckú cestu, dva južnejšie umiestnené tunely, z ktorých jeden vedie popod Pustý hrad a druhý popod sídlisko Sekier, alebo takmer celá cesta zakopaná pod zemou popod Javorie – najjužnejšia možnosť. Takéto alternatívy objazdu mesta navrhla spoločnosť, poverená Národnou diaľničnou spoločnosťou vyhotovením zadania.

„Očakávali sme najmä návrat k najvýhodnejšiemu severnému variantu, v ktorom by rýchlostná cesta viedla medzi Sliačom a Zvolenom. Žiaľ nestalo sa, no určite sa ešte pokúsime vyvinúť tlak, aby sa tento stav prehodnotil,“ povedala primátorka Zvolena Lenka Balkovičová. K predloženým návrhom sa vyjadrila, že odborníci ich práve v týchto dňoch dôkladne skúmajú.

„Podzemný prieťah Lučeneckou cestou, teda variant, v ktorej by rýchlostná cesta viedla tunelom popod terajšiu cestu znamená pomerne veľký zásah do terajšieho dopravného systému mesta. Taktiež musíme citlivo pozerať na situáciu Sekierčanov, cieľom je zlepšiť ich dostupnosť do centra mesta. Určite k nemu v tomto duchu sformulujeme nemálo pripomienok,“ dodáva primátorka.

Pripomienky má magistrát aj k južným variantom, tie samotné však nie sú z hľadiska existujúceho dopravného systému až tak problémové. Otázkou opäť ostáva riešenie na Sekieri, kde by museli padnúť aj niektoré domy, čo je podľa primátorky problém. V prípade najjužnejšej alternatívy ide asi skôr o teoretickú úvahu. Takmer celý by viedol pod zemou, čo by celú stavbu mnohonásobne predražilo.

Ako sa teda rozhodne mesto? „Situácia je taká, že tu máme podzemný prieťah popod Lučeneckú cestu a dva južné varianty, ktoré nám však neriešia bolestivú dopravnú situáciu v centre mesta. Južné cesty totiž nebudú využívať vodiči v smere Banská Bystrica – Detva, opäť si budú skracovať cestu cez mesto, čo je problém už dnes. Pôjde o ťažké rozhodnutie, v ktorom bude určite zohrávať úlohu aj fakt, že ak by sme odmietli všetky možnosti, môžeme do budúcnosti očakávať ešte väčší nárast dopravy cez Lučeneckú cestu. A to by znamenalo prehĺbenie súčasného problému. V tejto situácii naozaj máme o čom premýšľať. Kľúčové ostáva zlepšiť situáciu Sekierčanov a tiež dopravnú situáciu samotného mesta, tomu podriaďujeme celý ďalší postup,“ uviedla zvolenská primátorka.

Čítajte tiež:

Zvolen investoval státisíce eur do škôl a škôlok: Väčšinu zhltla prestavba jedinej

Jedinečný zážitok na železnici. Zo Zvolena nás odvezie historický vláčik

V OBRAZOCH: Leto v uliciach Zvolena
10
Galéria
Foto: Oliver Kuklovský
V OBRAZOCH: Leto v uliciach Zvolena
10
Galéria
Foto: Oliver Kuklovský
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM