Jakub Forgács Šport

FOTO: Stovky ľudí bežali Sliačskym chotárom: Akcia a aj počasie vyšli na jednotku

Bežecký klub Sliač organizoval včera už VIII. ročník športového podujatia Beh Sliačskym chotárom. Bežci o 11:00 vyrazili na tri trate rôznych obtiažností, ktoré viedli najmä po spevnenej lesnej ceste.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Stovky ľudí bežali Sliačskym chotárom: Akcia a aj počasie vyšli na jednotku
Zdroj: Dnes24.sk

História Behu sliačskym chotárom (BSCH) sa začala písať koncom roka 2005, kedy sa skupinka bežcov zo Sliača rozhodla, že chcú ukázať krásu okolia Sliača aj ďalším priaznivcom rekreačného športovania. Prvý ročník sa uskutočnil 20.5.2006 a zúčastnilo sa ho celkovo 32 bežcov.

Zabehať si mohli deti aj aktívni športovci

Tento rok boli už pre bežcov, ktorých sa zaregistrovalo takmer 350, pripravené tri dĺžky tratí. Najkratšia trať mala 2 km a bola najmä pre deti a rekreačných bežcov. Prostredná trať s dĺžkou 8 km slúžila najmä pre rekreačných bežcov aj pravidelne behajúcich športovcov. Na najdlhšiu trať, 12,5 km s celkovým prevýšením 370 m, vyštartovali pravidelne behajúci športovci. Trate viedli po spevnených chodníkoch v okolí Kúpeľov Sliač a s výnimkou najkratšej trate bol ich profil kopcovitý.

Súťažilo sa v kategóriách:

  • Sliačania – bez obmedzenia veku
  • A – muži do 40 (1973 a mladší)
  • B – muži do 50 (1972 – 1963)
  • C – muži do 60 (1962 – 1953)
  • D – muži nad 60 (1952 a starší)
  • E – ženy do 35 (1978 a mladšie)
  • F – ženy nad 35(1977 a staršie)

Pretekov sa zúčastnili aj olympionici

V priebehu krátkej histórie BSCH sa pretekov zúčastnili najznámejší slovenský bežci a bežkyne. Za všetkých je možné vybrať napríklad olympionikov Pavla Blažeka, Róberta Valíčka, Zuzanu Tomasovú, reprezentantov SR Martinu Merkovú, Miroslava Vanka, Ľubomíra Hrma, Imricha Magyara a mnohých ďalších. V ženskej kategórii drží traťový rekord (8 km) Zuzana Tomasová časom 32 minút a 52 sekúnd z roku 2007. V mužskej kategórii drží traťový rekord (12,5 km) Miroslav Vanko časom 42 minút a 30 sekúnd z roku 2009.

Cieľom organizátorov bolo poskytnúť bežcom perfektné technické zabezpečenie, kvalitne označené trate a príjemný športový zážitok, čo sa im aj podarilo. V rámci štartovného mali všetci bežci zabezpečený vstup na termálne kúpalisko Sliač, kde sa mohli zregenerovať a občerstviť po športových výkonoch.

Text: Bežecký klub Sliač

Foto: Erika Palyová

Včera sa bežalo Sliačskym chotárom: Akcia a aj počasie vyšli na jednotku
11
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM