Nicole Regecová Rôzne Rôzne

Veľká pocta pre profesora zvolenskej univerzity. Zlatý záchranársky kríž z rúk prezidenta hasičov

Každoročne oceňujú ľudí, ktorí sa svojimi odvážnymi činmi pokúsili zachrániť niekoho život. Často krát to boli neobyčajné a nebezpečné situácie. Špeciálnu cenu si tento rok odniesol aj pedagóg Technickej univerzity vo Zvolene!

Ilustračný obrázok k článku Veľká pocta pre profesora zvolenskej univerzity. Zlatý záchranársky kríž z rúk prezidenta hasičov
Zdroj: TASR

Slovensko už pozná svojich hrdinov za minulý rok. Sú nimi profesionáli, dobrovoľníci i laická verejnosť vrátane detí. Vo štvrtok o nich rozhodla odborná porota zložená z predstaviteľov všetkých zložiek Integrovaného záchranného systému v historickej budove Opery SND v Bratislave. Oceňovanie prebehlo na slávnostnom podujatí Zlatý záchranársky kríž za rok 2015.

Jedno z ocenení poputovalo aj pod Pustý hrad. Prezident Hasičského a záchranného zboru SR generál Alexander Nejedlý odovzdal Zlatý záchranársky kríž v kategórii „Za výnimočný prínos“. Získal ho prof-Ing. Anton Osvald ,CSc. ktorý od roku 1973 pracuje na Katedre protipožiarnej ochrany Drevárskej fakulty na Technickej univerzite vo Zvolene.

Tento rok sa prvýkrát udeľovalo ocenenie v kategórii „Záchranársky čin laickej verejnosti – deti“. Odniesla si ho Natália Gavláková (12) z Oščadnice, ktorá sa riadila pokynmi operátorky, poskytla otcovi napichnutému na plote prvú pomoc a až do príchodu záchrannej zdravotnej služby s ním aktívne komunikovala. Porota ocenila i operátorku, ktorá s Natáliou komunikovala, a to v kategórii „Záchranársky čin profesionálov jednotlivcov“.

Cenu „Rescue report za kreatívny prístup k osvete a vzdelávaniu“ porota udelila projektu „ETC – edukačná pomôcka Macko Miško“. „Vďaka tomuto unikátnemu projektu sa stovky detí na celom Slovensku úspešne učia základy prvej pomoci, vrátane kardiopulmonálnej resuscitácie, a to prostredníctvom plyšového medveďa Miška so zabudovanou zvukovou nahrávkou. Tá po aktivovaní vydáva povely, ako správne oživovať,“ ozrejmila Zuzana Farkasová z hasičského prezídia.

Čítajte tiež:

Ulice nočného Zvolena zaplnili stovky bežcov: Partia študentov pobavila netradičnými outfitmi FOTO

Cyklistická výzva pre Zvolenčanov: Stanú sa najaktívnejším mestom v projekte Do práce na bicykli?

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM