Jakub Forgács Rôzne Správy

Veľká pocta vynálezcovi predchodcu vrtuľníka. V rodnej obci pri Zvolene má park

Navrhoval a staval vojenské opevnenia, ale aj vylepšený model vrtuľníka na ľudský pohon. Pozrite, čo pribudlo vo Zvolenskej Slatine na počesť Jána Bahýľa!

Ilustračný obrázok k článku Veľká pocta vynálezcovi predchodcu vrtuľníka. V rodnej obci pri Zvolene má park
Zdroj: TASR

Vo Zvolenskej Slatine v okrese Zvolen otvorili v týchto dňoch park, ktorý pomenovali po slatinskom rodákovi Jánovi Bahýľovi (1856 – 1916). Bol vynálezcom, mal zaregistrovaných 17 patentov a najznámejší bol predchodca vrtuľníka.

Podľa iniciátorky projektu Parku Jána Bahýľa, obyvateľky Zvolenskej Slatiny Zuzany Pavlíkovej, projekt parku navrhol študent architektúry Matej Fekiač, práce financovala obec. Park tak vznikol pri príležitosti 160. výročia narodenia slávneho vynálezcu.

Bahýľ bol všestranným človekom. Najčastejšie navrhoval a staval vojenské opevnenia a to po celom Uhorsku. Na prelome 19. a 20. storočia sa spojil s výrobcom kočov v Bratislave Antonom Marschalom, ktorý mu pomohol financovať vylepšený model vrtuľníka na ľudský pohon, ktorý nazvali Avion a s ktorým aj vzlietol a preletel niekoľko stoviek metrov.

Bahýľ však navrhol napríklad aj parný tank. Vypracoval projekt a získal ďalší patent pri návrhu výťahu na Bratislavský hrad, vynašiel vložku do kachlí, vymyslel spájanie železničných vozňov, ktoré sa používa dodnes, taktiež saciu pumpu, motorové koleso a spolu s Marschalom dokonca zostrojili aj prvý automobil na benzínový pohon na Slovensku.

Súčasťou slatinského parku sú aj informačné panely, ktoré informujú o tom, kto Bahýľ bol. Podklady spracovala Pavlíková. Viaceré získala od Márie Kulichovej, ktorá je pravnučkou Bahýľovej sestry. Stále žije v obci a vlastní aj originály patentov.

Pozrite si v priloženej galérii aj krásne zábery Zvolena od mladého fotografa Petra!

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Krásy Zvolena zachytené mladým fotografom
15
Galéria
Foto: Peter Braciník
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM