Správy

Veľká rekonštrukcia vo Zvolene. Inovácie sa dočká architektonicky hodnotná budova

Národné lesnícke centrum vo Zvolene inovuje architektonicky hodnotnú budovu na Sokolskej ulici.

Ilustračný obrázok k článku Veľká rekonštrukcia vo Zvolene. Inovácie sa dočká architektonicky hodnotná budova
Zdroj: Národné lesnícke centrum

V tomto čase začína Národné lesnícke centrum s komplexnou rekonštrukciou budovy na Sokolskej ulici. Rekonštrukcia sa realizuje v rámci implementácie projektu s názvom NLC – Zníženie energetickej náročnosti budovy, ktorý je financovaný prostredníctvom Operačného programu Kvalita životného prostredia. Informoval o tom Ján Lichý, Ph.D., referát komunikácie a marketingu Národného lesníckeho centra.

Ako ďalej uviedol, budovu Národného lesníckeho centra s verejným cestným podjazdom na Sokolskej ulici postavila zvolenská firma staviteľa F. Nováka podľa projektu popredného slovenského architekta 20. storočia a zakladateľa architektonického školstva prof. Emila Belluša v 30-tych minulého storočia. Pôvodne bola určená pre potreby Okresného úradu, ale v roku 1942 sa do nej presťahovalo Riaditeľstvo štátnych lesov zo Žarnovice a v roku 1944 dokonca Ústredné riaditeľstvo štátnych lesov a majetkov Slovenskej krajiny. Po druhej svetovej vojne sa do priestorov budovy presťahovali taxačné služby a následne sa budova stala na dlhé roky sídlom Lesoprojektu. V roku 1976 bola budova rozšírená o prístavbu, ktorej autorom bol rovnako významný architekt Vladimír Dedeček. Od roku 2006 v budove sídlia tri zo štyroch ústavov Národného lesníckeho centra.

Rekonštrukcia podľa Lichého vynoví zaujímavé architektonické dielo a zároveň pomôže aj revitalizácii tejto časti Zvolena, hlavného mesta lesníctva. „Projekt je zameraný na celkovú obnovu a modernizáciu administratívnej budovy Národného lesníckeho centra s cieľom zníženia energetickej náročnosti verejnej budovy, ktorý sa dosiahne realizovaním stavebno-technických opatrení, navrhnutých v energetickom audite a projektovej dokumentácii. Synergický efekt úspor energie sa dosiahne prostredníctvom zateplenia obvodového plášťa a komplexnou rekonštrukciou tepelno-technických zariadení vrátane hydraulického vyregulovania vykurovacej sústavy a termostatizácie,“ povedal Lichý.

Ako ďalej spomenul, zároveň budú riešené aj rozvody zdravotechniky, osvetlenie, napojenie na solárne kolektory, rekonštrukcia­osobného výťahu, vybudovanie bezbariérového vstupu do budovy a oddrenážovanie severnej fasády podpivničenej časti stavby. „Po realizácii opatrení bude objekt spĺňať požiadavky pre triedu energetickej hospodárnosti v kategórii administratívnych budov A1 ultranízkoener­getické budovy. Úspora podľa globálneho ukazovateľa primárnej energie predstavuje 67 %, úspora potreby energie na vykurovanie je 69 %. Výška celkových oprávnených výdavkov projektu je 1 830 228 eur,“ dodal Lichý.

Zdroj: Dnes24.sk

Najčítanejšie