Stanislav Černák Rôzne

Veľké oslavy malej obce: Vedeli ste, že Babiná bola dakedy mestom?

Víkend bude patriť v rázovitej dedinke veľkým oslavám. Ubehlo totiž už 760 rokov od prvej písomnej zmienky o Babinej. Zaujímavosťou je, že voľakedy bola mestom! Tešiť sa môžete na bohatý kultúrny program, futbalový zápas známych rodákov a mnoho iného!

Ilustračný obrázok k článku Veľké oslavy malej obce: Vedeli ste, že Babiná bola dakedy mestom?
Zdroj: TASR

Už 760. výročie od prvej písomnej zmienky si cez víkend pripomenie malá obec v okrese Zvolen – Babiná. Oslavy v dedinke s asi 530 obyvateľmi potrvajú tri dni a návštevníci okrem zhliadnutia bohatého kultúrneho programu s množstvom folklórnych vystúpení, remeselných ukážok a kulinárskych ochutnávok, si môžu odniesť aj dve nové publikácie o obci.

Ako uviedla starostka Jana Gregušová, prvou je Malý vlastivedno-turistický sprievodca Babinou a druhou malá monografia obce s názvom 760-ročná Babiná. Monografia nadväzuje na prvú publikáciu tohto druhu, ktorú vydali v obci v autorstve regionálneho historika P. Kuku. „Novú si už vytvorili obyvatelia obce sami,“ povedala starostka. Oslovili tiež rodákov, ktorí do nej spísali svoje spomienky na dedinu.

Víkend v znamení osláv

Oslavy začnú v piatok 5. septembra pozdravom jubilujúcej obci, ktorú si pre seba a svojich hostí pripravili samotní Babinčania. Hlavný program však bude v sobotu, keď otvoria v Ľudovom dome výstavy Krása ukrytá v dreve a Poklona minulosti. Popoludní budú obyvateľom a návštevníkom dediny hrať miestni muzikanti a Babinú pozdravia svojím programom aj susedné obce a folklórny súbor Bystrina z Banskej Bystrice.

Bohoslužba ale aj futbal

Nedeľňajšie dopoludnie je vyhradené pre slávnostnú službu Božiu v evanjelickom kostole a slávnostnú svätú omšu v rímskokatolíckom kostole. Na popoludnie avizuje vedenie obce prekvapenie pre deti na miestnom futbalovom ihrisku a potom bude nasledovať priateľský futbalový zápas Babiná – Dobrá Niva. Mužstvá však nebudú zostavené z miestnych futbalistov, ale zo známych i menej známych rodákov. Na záver osláv, v nedeľu večer sa v Ľudovom dome uskutoční divadelné predstavenie ochotníckeho súboru Geľo zo Sebechlieb, ktorý uvedie hru I. Izakoviča Ploty stavať netreba.

Babiná bola mestom

Zaujímavé je, že Babinej udelil kráľ Belo IV. v roku 1254 mestské práva. Bola vtedy vlastne povýšená na mesto, podobne ako susedná Dobrá Niva. Bolo to v čase, keď sa krajina spamätávala z nájazdov Tatárov, a aby sa úplne nevyľudnila, kráľ tam pozval nemeckých osadníkov v nádeji, že objavia rudné bohatstvo, tak ako tomu bolo na druhej strane Štiavnických vrchov. V blízkosti obce sa však vzácne kovy nenašli, tak sa jej obyvatelia začali živiť poľnohospodárstvom.

Babiná ako mestečko začala upadať v 19. storočí, keď stratila aj status mesta. V roku 1887 ju dokonca celú zničil rozsiahly požiar. Od vtedy v dedine drevené domy nestavali.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM