Správy

Veľké plány v Sáse: Obec chce obnoviť krov storočného Domu ľudových tradícií

Dom ľudových tradícií je pravidelne navštevovaný žiakmi ZŠ s MŠ Pliešovce a ZŠ s MŠ Dobrá Niva v rámci hodín dejepisu. Slúži však aj ako miesto konania viacerých obecných podujatí.

Ilustračný obrázok k článku Veľké plány v Sáse: Obec chce obnoviť krov storočného Domu ľudových tradícií
2
Galéria
Zdroj: TASR

O finančné prostriedky vo výške 23 306 eur na rekonštrukciu krovu Domu ľudových tradícií požiadala obec Sása v okrese Zvolen Miestnu akčnú skupinu (MAS) Verejno-súkromné partnerstvo Hontiansko-Dobronivské. Práce by sa mali zrealizovať podľa výsledku verejného obstarávania v budúcom roku.

Ako povedala starostka Iveta Hladká, obec kúpila tento storočný dom ešte v 80. rokoch 20. storočia od súkromných majiteľov. Dovtedy tam boli obchodné prevádzky. V jednej časti zriadila v roku 2007, pri príležitosti 670. výročia prvej písomnej zmienky o obci, Dom ľudových tradícií. Všetky predmety do expozície priniesli občania.

S dobovým zariadením

V dome je šesť miestností. Nachádza sa tam chyža s dobovým zariadením, ako je posteľ, periny či ľudový kroj, kuchyňa so starou kachľovou pecou, v ktorej sa dodnes kúri, či chodba so storočnou drevenou školskou lavicou.

V takzvanej čiernej kuchyni je pôvodná pec na pečenie chleba, v ďalšej miestnosti sú pracovné nástroje a náradie remeselníkov, ktorí pôsobili v obci a v poslednej sú ich pracovné nástroje.

Krov je ešte pôvodný, dnes už veľmi poškodený, cez strechu aj preto zateká, čím sa znehodnocujú exponáty.

Na vzdelávanie aj podujatia

Dom ľudových tradícií je pravidelne navštevovaný žiakmi ZŠ s MŠ Pliešovce a ZŠ s MŠ Dobrá Niva v rámci hodín dejepisu aj v rámci regionálnej východy žiakov 5. a 6. ročníka. „Pravidelne tam spoznávajú našu históriu aj naše deti z MŠ Sása,“ dodala starostka.

Dom však slúži aj ako miesto konania viacerých obecných podujatí, ako sú ochutnávky tradičných jedál či Podskalské folklórne slávnosti.

Obec pripravuje v najbližšom čase v spolupráci s obcou Dobrá Niva a CHKO Poľana aj stavbu informačných tabúľ na označenie chránenej oblasti Gavurky, ktorých časť je aj v katastri obce Sása a prístup začína práve v blízkosti Domu ľudových tradícií.

Dom ľudových tradíci v obci Sása si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii!

V OBRAZOCH: Dom ľudových tradíci v obci Sása
2
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM