Peter Klimant Kultúra

Veľké zistenie týkajúce sa Zvolena: Pustý hrad bol jedným z najnavštevovanejších miest kráľov!

Pustý hrad bol počas stredoveku vo veľkej obľube uhorských kráľov. Zo všetkých slovenských hradov bol nimi najviac navštevovaný. Potvrdzujú to viaceré archeologické nálezy.

Ilustračný obrázok k článku Veľké zistenie týkajúce sa Zvolena: Pustý hrad bol jedným z najnavštevovanejších miest kráľov!

Zvolenský Pustý hrad bol v 13. storočí najčastejšie navštevovaným hradom uhorských kráľov na území Slovenska. Dokladujú to nielen historické písomnosti, ale dokresľujú aj archeologické nálezy, ktoré v uplynulých rokoch zaznamenali výskumníci v areáli horného aj dolného hradu.

„Táto archeologická sezóna nám tento poznatok iba potvrdila. Stavebníkom obrovskej obytnej veže mohol byť v 13. storočí iba kráľ. Našli sme aj ich vyobrazenia, napríklad na minci kráľa Ondreja III., pričom tri z piatich známych mincí z obdobia jeho panovania sa na Slovensku našli práve na Pustom hrade,“ hovorí vedúci archeologického výskumu Ján Beljak.

V lete sa na hrade našlo aj bronzové kovanie s vyobrazením kráľa a iné nálezy, ktoré indikujú častú prítomnosť vládcov v regióne. Okrem Ondreja III. tam často chodil napríklad aj známy kráľ Belo IV., ktorý zrejme na hrade vydával svoju dcéru a ktorý udelil mestu Zvolen mestské výsady.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM