Marcel Mojžiš Rôzne

Veľké zmeny v MHD už sú tu: Z 21 liniek zostalo len 15!

Veľké zmeny vo zvolenskej MHD už platia! Namiesto súčasných 21 liniek autobusy premávajú len na 15 linkách. Výkony sa však majú znížiť len minimálne.

Ročnú úsporu okolo 88-tisíc eur ročne očakáva mesto Zvolen od nového grafikonu mestskej verejnej osobnej dopravy, ktorý platí od nedele. Namiesto súčasných 21 liniek autobusy mestskej dopravy premávajú na 15 linkách. Ako uviedol Marek Modranský zo Slovenskej autobusovej dopravy (SAD) Zvolen, ktorá zvolenskú mestskú dopravu zabezpečuje, výkony sa znižujú len o tri až štyri percentá kilometrov.

Konzultácie, audit, analýzy a šetrenie

Niektoré linky sa zlučujú a viaceré spoje sa presúvajú do novovytvorených. Nový grafikon sa podľa Modranského tvoril aj na základe pripomienok občanov. „V posledných rokoch mesto Zvolen zaznamenalo prudký rozvoj v oblasti sídliska Západ a priemyselného parku, ktorý sa tam vybudoval. S tým súviselo aj premiestnenie niektorých škôl a museli sme riešiť prepravu žiakov,“ dodal Modranský.

Zvolenský viceprimátor Juraj Družbacký povedal, že problémom mestskej dopravy bolo množstvo vynakladaných prostriedkov. „Po konzultáciách, audite, analýzach sa zistilo, že môžeme šetriť. Ušetríme 88-tisíc eur, ktoré môžeme použiť na zrovnoprávnenie taríf mestských častí Lukové a Zolná,“ uviedol Družbacký. Zvolenské mestské časti Lukové a Zolná od ostatného územia mesta oddeľuje obec Lieskovec.

Ich obyvatelia sa sťažujú, že do mesta musia cestovať prímestskými linkami čo ich vyjde drahšie než je tarifa v mestskej doprave. Mesto plánuje rozdiel prevádzkovateľovi mestskej dopravy preplácať, aby občania týchto mestských častí platili za lístok ako v mestskej doprave. Podľa Družbackého sa v novom grafikone rušili hlavne linky súbežné s inými a málo využívané spoje. Mesto Zvolen aktuálne dotuje mestskú dopravu zhruba 970-tisíc eurami ročne.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM