Eva Drugdová Rôzne Správy

Veľký PREHĽAD jarmokov. Kde všade v Banskobystrickom kraji si užijeme ich atmosféru?

Vôňa pečených klobások, vínko i iné lákadlá. Viaceré jarmoky už máme síce za sebou, no mnohé nás ešte len čakajú. Na aké si môžete v Banskobystrickom kraji vyraziť?

Ilustračný obrázok k článku Veľký PREHĽAD jarmokov. Kde všade v Banskobystrickom kraji si užijeme ich atmosféru?
9
Galéria
Foto: Marcel Páleš / Zdroj: Dnes24.sk

Sezóna trhov, jarmokov a hodových slávností štartuje už v lete, mnohým známym jarmokom nášho regiónu ale obvykle patria až chladnejšie dátumy. Sladkastý burčiak, voňavé klobásky, lahodné trdelníky, desiatky stánkov s rozličným tovarom či adrenalínové kolotoče. Keď sa láme leto s jeseňou, vrcholí obľúbená sezóna mestských jarmokov a trhov aj v Banskobystrickom kraji. Kedy a kde nás tento rok ešte čakajú?

Lučenecký jarmok

18. – 19. augusta 2017, Lučenec

Lučenecký jarmok, ktorý sa koná niekoľkokrát do roka, je naplánovaný aj na august. Bude sa konať počas dvoch dní a nájdete na ňom nielen tradičné veci, ale pochutiť si budete môcť aj na všelijakých maškrtách.

Furmanská súťaž ťažných koní 2017 o „valašku primátora mesta“

26. augusta 2017 o 9.00, amfiteáter Detva

V Detve si ešte v auguste môžete pozrieť furmanskú súťaž ťažných koní. Nie je to však to jediné, čo sa tam bude diať. Počas celého dňa sa bude konať furmanský jarmok, na ktorom si obzriete množstvo zaujímavých vecí. Príjemnú atmosféru celému podujatiu dodá vystúpenie heligonkárov.

Radvanský jarmok Banská Bystrica 2017

7. – 10. septembra 2017, Banská Bystrica

V Banskej Bystrici sa bude konať už 360. ročník Radvanského jarmoku. Radvanský jarmok bol jeden z najznámejších a najväčších v celom Hornom Uhorsku a popularitu si zachoval až dodnes. Radi naň zavítajú nielen obyvatelia mesta, ale ľudia zo širokého okolia. Môžete sa tešiť na trh remesiel a mnoho iných zaujímavostí, ktoré sú už každoročnou súčasťou jarmoku. Jeho symbolom sú drevené varešky, ktorými sa v minulosti malo ťapnúť okoloidúce dievča po zadku. Dnes si stále mnohí trúfnu.

Žarnovický jarmok 2017

8. – 9. septembra 2017, Žarnovica

Žarnovický jarmok sa bude konať v centrálnej mestskej časti a zavítať naň môžete počas dvoch dní. Je spojený s oslavami Dní mesta Žarnovica a bude mať teda čo ponúknuť. Z bohatej ponuky výrobkov si istotne každý vyberie to svoje. 9. septembra sa navyše na mestskom trhovisku uskutoční Blší trh.

Jarmok a Divadelné podzámčie

22. – 23. septembra 2017, Zvolen

V septembri sa aj vo Zvolene chystá bohatý program. Uskutoční sa totiž tradičný jarmok a exteriérový hudobno-divadelný festival. Každý si príde na svoje a stánky s množstvom tovaru a dobrôt prilákajú do mesta každého Zvolenčana. Počas jarmoku sa mestom bude niesť zaujímavá hudba a pobavia vás rôzne divadelné predstavenia.

Banícky jarmok Veľký Krtíš 2017

27. – 28. septembra 2017, Veľký Krtíš

Banícky jarmok vo Veľkom Krtíši je jedno z najväčších tradičných podujatí mesta, ktoré je spojené s kultúrnym programom a poskytovaním občerstvenia. Môžete sa poprechádzať pomedzi stánky a vybrať si nielen z tradičných výrobkov, ale aj z množstva oblečenia. Symboliku jarmoku istotne vyzdvihnú perníky či pečené klobásky.

Novobanský jarmok 2017

29. – 30. septembra 2017, Nová Baňa

Okrem stánkov je Novobanský jarmok typický bohatým kultúrnym programom. Nebudú chýbať vystúpenia folklórnych súborov či hudobných skupín. Sprievodnými akciami budú tiež aktivity pre deti a labužníci si istotne pochutia na tradičných špecialitách či burčiaku.

Žiarsky jarmok Žiar nad Hronom 2017

13. – 14. októbra 2017, Žiar nad Hronom

Bohatý kultúrny program a príjemná hudba je aj súčasťou Žiarskeho jarmoku. Dospelých istotne zaujmú stánky s rôznymi výrobkami či oblečením a deti sa rozbehnú k balónom a kolotočom. Okrem jarmočných dobrôt ako je pečená klobáska, hurka, trdelník, sladké i slané pukance, či burčiak, sa budete môcť tešiť na rôzne špeciality.

Katarínsky jarmok Veľký Krtíš 2017

22. – 23. novembra 2017, Veľký Krtíš

Tohtoročný Katarínsky jarmok sa bude konať 22. – 23. novembra a ponúkne obyvateľom Veľkého Krtíša a celého okresu možnosť vybrať si z množstva tovaru. Nebudú chýbať hračky, rôzne predmety do domácnosti či darčeky a tradičné výrobky. Keďže sa jarmok uskutoční pred Vianocami, istotne sa stánky zaplnia aj vianočnými dekoráciami a dobrotami. Maškrtníci si pochutia na domácich údeninách, syroch a sladkostiach.

Štjavnycký vjanočný jarmok 2017 Banská Štiavnica

8. – 9. decembra 2017, Banská Štiavnica

Slovenské banské múzeum organizuje už 14. ročník Štjavnyckého vjanočného jarmoku. Návštevníci nádvorí a expozície v Kammerhofe sa môžu tešiť na neopakovateľnú predvianočnú atmosféru, ktorá je umocnená vôňou tradičných vianočných špecialít, predajom originálnych výrobkov od šikovných remeselníkov, ale aj bohatým kultúrnym programom.

Foto: ilustračné

Jarmoky
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM