Stanislav Černák Krimi

Viac ako meter dlhý kríž dostal nohy: Pár dní po začiatku rekonštrukcie starej hrobky zmizol z veže

Ľuďom veruže nie je nič sväté. Krátko po začiatku obnovy starej hrobky zmizol z veže kovový kríž. Ak sa nenájde, firma, ktorá hrobku renovuje, bude musieť vyrobiť nový.

Ilustračný obrázok k článku Viac ako meter dlhý kríž dostal nohy: Pár dní po začiatku rekonštrukcie starej hrobky zmizol z veže
Foto: Katarína Oravská

Len niekoľko dní po začiatku obnovy renesančnej hrobky rodiny Plachých na krupinskom cintoríne zmizol z nej kovový kríž. Krádež rieši polícia, reštaurátori však zostali zaskočení. Ak sa kríž nenájde, musia ho nahradiť novým.

„Kríž zmizol len deň potom, ako sme pri objekte postavili lešenie,“ povedal Michal Hrčka, konateľ spoločnosti Obnova Banská Štiavnica, ktorá hrobku renovuje. Vyše metra dlhý kríž z medi a mosadze visel z hrobky len na drôte hromozvodu. Ak sa nenájde, firma bude musieť vyrobiť nový. Drahšie materiály tak cenu obnovy zvýšia.

Z rozpočtu mesta 11 000 €

Na záchranu hrobky Plachých, ako aj ďalšej hrobky Eiserthovcov na starom krupinskom cintoríne ide z rozpočtu mesta 11 000 eur. Samospráva navyše vyhlásila aj verejnú zbierku a od minulého týždňa zbierajú na uliciach Krupiny do pokladničky príspevky od darcov študentky Strednej odbornej školy obchodu a služieb a zapojiť do pochôdzok by sa mali aj tamojší gymnazisti.

Zbierka má prebiehať v pracovných dňoch, a to až do oficiálneho ukončenia zbierky 15. februára 2016. Ľudia však môžu svoj príspevok priniesť aj do informačnej kancelárie v Boryho dome (pod mestskou knižnicou).

Najvážnejšie opravy práve prebiehajú

Podľa historika Múzea A. Sládkoviča v Krupine Miroslava Lukáča drobné opravy hrobky Eiserthovcov boli už zrealizované, najvážnejšie opravy práve prebiehajú na hrobke rodiny Plachých.

Hrčka hovorí, že opravu krovu hrobky ukončia v máji. Ak sa vyzbiera dostatok peňazí, do konca roku môže byť hotová aj strecha s novou krytinou. Potom by nastúpili reštaurátori, ktorí by dali do poriadku drobné architektonic­ké prvky.

Hrobka šľachtickej rodiny Plachých, pôvodom zo Zemianskeho Vrbovka, pochádza z druhej polovice 19. storočia. Hrobka Eiserthovcov z prelomu 19. a 20. storočia. Z rodiny Plachých vyšli traja krupinskí richtári. Tamojším starostom bol aj majster krupinskej pošty Eiserth.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM