Správy

Videli ste už chrobáka veľkosti dlane? Vo Zvolene máte jedinečnú príležitosť, FOTO

Vo Zvolene môžete navštíviť výstavu tropického hmyzu. Súčasťou sú nielen preparované, ale aj živé exempláre.

Ilustračný obrázok k článku Videli ste už chrobáka veľkosti dlane? Vo Zvolene máte jedinečnú príležitosť, FOTO
10
Galéria
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Napríklad aj goliáša kráľovského z Ghany, chrobáka, ktorý dorastá do veľkosti dlane dospelého človeka, môžu vidieť návštevníci Lesníckeho a drevárskeho múzea (LDM) vo Zvolene. Výstavu s názvom Tropický hmyz zo zbierky Michala Zachara sprístupnilo múzeum vo štvrtok.

Aj živé exempláre

„Pán Zachar sa o hmyz zaujímal od detstva a tieto živočíchy považuje za najzaujímavejšie. Zoznámil sa s odborníkmi entomológmi a tí ho usmernili a pomohli, aby mohol študovať a získať maturitu z odboru chovateľstva exotických zvierat,“ priblížila život a prácu zberateľa kurátorka múzea Ľubica Richterová.

Súčasťou výstavy sú nielen preparované, ale aj živé exempláre prevažne exotického hmyzu z viacerých kontinentov: rôzne druhy, pavúkov, chrobákov, motýľov, pakobyliek, modliviek, cikád, roháčov. „Zberateľ ich získal počas výprav v Tunisku, Ekvádore, Peru, Malajzii, Namíbii a Ghane,“ doplnila kurátorka.

Ďalšie aktuálne správy

Pýcha zbierky

Pozornosť si zaslúžia aj motýle z amazonských pralesov a iných častí Južnej Ameriky, ktoré vynikajú veľkosťou a pestrofarebnosťou krídiel. Pýchou zbierky sú aj cikády.

Výstava potrvá v LDM do 8. augusta. Prehliadku výstavy spestrí tvorivý kútik, kde hlavne tí menší absolvujú malú školu kreslenia hmyzu.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Aktuality zo Zvolena

Tropický hmyz zo zbierky Michala Zachara v Lesníckom a drevárskom múzeu vo ZV
10
Galéria
Zdroj: TASR/Ján Krošlák
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM