Nicole Regecová Iné športy

VIDEO: Mladý bowlingový talent zo Zvolena: Roman je 5-násobný majster SR

Roman Karlík (17) športuje odmalička. Momentálne sa profesionálne venuje bowlingu, v ktorom je radený k slovenskej juniorskej špičke. V rozhovore nás zasvätil do tajov tohto neobvyklého športu.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO: Mladý bowlingový talent zo Zvolena: Roman je 5-násobný majster SR
Zdroj: Archív Roman Karlík

Mladý Zvolenčan Roman Karlík (17) navštevuje bystrické gymnázium J. G. Tajovského. Odmalička sa venuje športu. Keď mal šesť rokov začal hrať tenis. O ďalších šesť rokov k tomu pridal bowling. Množstvo ľudí by túto zábavku neradilo ku „ozajstným“ športom. No Roman vás v rozhovore presvedčí o opaku. Mladík patrí ku slovenskej špičke, čo dokazuje jeho 5-násobný juniorský titul majstra SR. Na majstrovstvách Európy vo dvojiciach skončil dokonca na druhom mieste.

Bowling nie je bežný šport, väčšina ľudí ho hrá pre relax. Ako si sa dostal k profesionálom?

Áno, väčšina si myslí, že bowling je len relax a zábava. Tak to začalo aj u mňa. Chodieval som si občas rekreačne zahrať s rodičmi. Raz sme dostali ponuku hrať firemnú ligu. Bavilo ma to a po roku som si kúpil vlastnú guľu – tam sa všetko začalo. Hral som každý deň a dozvedel som sa, že guľu sa dá hádzať inak než len rovno (smiech). Naučil som sa ju zarotovať a v trinástich rokoch som vyhral prvé majstrovstvá SR juniorov.

Hráš najvyššiu ligu na Slovensku. Ako to v nej funguje?

Na slovensku máme tri ligy – druhú, prvú a extraligu, ktorú hrám aj ja. Tvorí ju osem tímov. V jednom hracom dni hrá každý s každým jeden zápas, pričom sú proti sebe postavení traja hráči. Celkovo je za sezónu osem kôl. Zvlášť sa vyhodnocujú jednotlivci. Ja som skončili medzi deviatimi najlepšími mužmi z celej SR.

Je bowling vôbec fyzicky náročný?

Keďže pri ňom netreba behať, tak nie je taký náročný ako iné športy. Ale správne hodiť guľu tak 80–100 krát tiež nie je jednoduché, ako sa môže na prvýkrát zdať. Dokonca je možné sa aj zraniť. Najčastejšie to býva zápästie, rameno alebo koleno.

Čo je pri hre najťažšie? Nemáš pocit, že je to stále o tom istom – hodiť rovnako, aby bol z toho strike?

Najzložitejšie je zostať sústredený pri každom hode a snažiť sa trafiť presne na určité miesto. Lenže to miesto nie je stále rovnaké. Na dráhe je olej a ten sa po každom hode mení, preto zaberie vždy inak. Guľa ide po oleji rovno, ale keď príde vzadu na suché miesto, začne meniť smer. Je to veľmi zložité.

Cieľom každej hry je hodiť 12-krát strike a dosiahnuť tak skóre 300. Mne sa to podarilo zatiaľ raz v živote. V televízii to môže vyzerať, že hráči hádžu samé striky, no vôbec to nie je jednoduché (smiech).

Aké sú tvoje najväčšie úspechy?

Môj zatiaľ najväčší úspech je 2. miesto na majstrovstvách Európy vo dvojiciach. Ďalej sa mi podarilo už 5-krát vyhrať majstrovstvá SR juniorov, raz dvojice mužov a zmiešané dvojice.

Každý väčší turnaj je veľmi napínavý. Najviac ma bavili majstrovstvá Európy. V závere kvalifikácie som netrafil jednu kolku a myslel som, že tak prídeme o medailu (smiech).

Dá sa bowlingom živiť?

Bowlingom sa dá živiť. Takých ľudí však nie je toľko, ako v iných športoch. No tvrdou a poctivou prácou sa dá dosiahnuť všetko.

Pozrite si videoukážku hry mladého Zvolenčana Romana Karlíka!

Čítajte tiež:

Hokejista Bartek v ROZHOVORE: Zvažujem návrat do Zvolena, ale mám obavy

FOTO: Zvolenčanka majsterkou Európy: Vďaka športu mám viac, než som musela obetovať

FOTO: Talentovaný Zvolenčan je 5-násobný majster SR v bowlingu
14
Galéria
Zdroj: Archív Roman Karlík
Ukážka hry mladého majstra Slovenska v bowlingu
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM