Jakub Forgács Rôzne Správy

Viete, aké psy vo Zvolene nemajú páru? Vybrali sme 3 raritné plemená

Kým krížencov pod Pustým hradom nájdeme stovky, rovnako sú medzi Zvolenčanmi obľúbené viaceré plemená. Ktoré však patria medzi tie raritné?

Ilustračný obrázok k článku Viete, aké psy vo Zvolene nemajú páru? Vybrali sme 3 raritné plemená
3
Galéria
Zdroj: TASR

Nedávno sme vám predstavili zvolenské ulice, na ktorých je evidovaných najviac psov. Prím si drží Ulica A. Hlinku.

Pozreli sme sa však aj na najobľúbenejšie plemená medzi Zvolenčanmi. Z tisícok psov, ktoré sú v meste evidované podľa portálu egov.zvolen.sk, je najviac krížencov, Yorkshirských teriérov a Nemeckých ovčiakov.

Niekoľko psov prihlásených vo Zvolene je však v rámci svojho plemena jediným zástupcom v našom meste. A práve spomedzi nich sme vybrali rovnú trojicu takých, ktoré rozhodne môžu vzbudiť pozornosť.

3 nevšedné plemená

V našom meste má svoj domov iba jeden Pyrenejský horský pes (foto č. 1 v galérii). Je to príbuzný európskych bielych strážnych mastifov ako napríklad maďarský kuvas či slovenský čuvač. Tento horský pes patrí k najstarším plemenám Pyrenejského polostrova. Husté osrstenie ho dokonale chráni pred nepriaznivou klímou. Pes má milú priateľskú povahu. Voči nepriateľsky naladeným votrelcom neváha zakročiť. Na zadných nohách má dvojité vlčie pazúriky, ktoré mu uľahčujú pohyb v zasneženom teréne.

Jedným z "unikátov je Šeltia (foto č. 2 v galérii), ktorej domovom sú Shetlandské ostrovy, kde bola po storočia využívaná k paseniu a stráženiu stád oviec. Je zrejmá blízka príbuznosť s kóliou, pričom je považovaná za jej zakrpatenú formu, i keď v nej zrejme koluje krv aj pôvodných keltských ovčiakov. Drsné podnebie ostrova ovplyvnilo jej malý vzrast, rovnako ako i iných, tu žijúcich zvierat. Ako pracovný pes sa dnes využíva len výnimočne, je však nielen obľúbeným domácim psom a spoločníkom, ale taktiež výborným strážcom.

Medzi ďalšie plemená, ktoré majú vo Zvolene jediného zástupcu, patrí aj Vipet (foto č. 3 v galérii). Vipet je športový, ale aj ideálny spoločenský pes. Má jemnú až nežnú povahu. Je inteligentný a jeho prednosťou sú mimoriadne rýchle reakcie a vynikajúca obratnosť, ktorá spoločne s vysokou počiatočnou rýchlosťou tvorí dokonalé predpoklady pre lovca. Je veľmi čistotný a nešteká. Vipet je stavaný pre rýchlosť a výkon. Významná je na ňom vyvážená kombinácia svalov a sily s eleganciou siluety. Lebka je dlhá, medzi ušami pomerne široká. Vipet má malé, dozadu zložené, jemné uši. Plemeno má veľmi pozorný výraz, oči sú oválne a žiariace. Voľný a pružný beh nízko pri zemi je pre toto plemeno typický. Má jemnú, krátku a hustú srsť.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

V OBRAZOCH: Plemená psov, ktoré vo Zvolene nemajú páru
3
Galéria
Zdroj: pixabay
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM