Jana Mlynarova Rôzne

Vláčiky na ploche 100m2

Koľajisko možno vidieť ako stálu expozíciu v priestoroch historického domu oproti Vile Dominika Skuteckého na Hornej ulici v Banskej Bystrici.

Banskobystrická modelárska rodina Borošových sa pred vyše ôsmimi mesiacmi rozhodla, že na ploche 100 štvorcových metrov postaví modelové koľajisko vsadené do vymyslenej krajiny. Dnes sa po ňom preháňajú elektrické vláčiky, ktoré sú vernými replikami nemeckých z obdobia 2. svetovej vojny.
„Vlaky i stavby, ktoré sú tu použité, sú nemecké, nájdeme tu aj červenú ‚Hitlerovu‘ lokomotívu,“ konštatovala pre TASR spolutvorkyňa modelového koľajiska Jarmila Borošová. Vymyslenú krajinu rozložili tak, aby dávala návštevníkom logický zmysel. „Je tu ešte nedokončené mesto, krajina má už depo, nákladnú stanicu, okolo je príroda.“
Tvorcovia sa tiež rozhodli do nej vložiť kúsok Slovenska – napodobeninu vlakovej stanice v Harmanci, ktorá leží pod stredoslovenským horským priesmykom Šturec. „Niektorí ľudia ju už aj spoznali,“ konštatovala Borošová.

Hoci toto koľajisko si návštevníci môžu iba pozrieť, podobné modely zvyčajne neslúžia iba pre potešenie zraku. „Koľaje sa dajú rôzne stavať, premieňať, vlaky sa môžu križovať,“ upozornila Borošová.
Koníčku, ktorý si obľúbila vďaka bratom, sa venuje už sedem rokov. „Kto by si chcel podobné koľajisko postaviť doma, potrebuje nielen priestor, koľajisko, vláčiky či materiály z polystyrénu na okolitú panorámu, ale tiež veľa chuti do jeho stavania,“ dodala Borošová.

zdroj:TASR

Vláčiky na ploche 100m2
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM