Monika Obrtalová Rôzne

Vlaky aj autobusy od dnes jazdia po novom

Autobusy aj vlaky na celom území Slovenska začnú od dnes jazdiť podľa nových cestovných poriadkov. Dopravcovia spúšťajú pravidelnú zmenu odchodov a príchodov spojov, ktorá bude platiť najbližší rok. Spolu s novinkami v železničnej doprave sa každoroč

„K celoštátnym zmenám cestovných poriadkov sme v priebehu príprav oslovili obecné a mestské úrady, školy, vybrané firmy regiónu, aby zaslali požiadavky na zmeny,“ opísala hovorkyňa bratislavského dopravcu Slovak Lines Eva Vozárová. Podobne upravujú od nedele autobusové spoje aj všetci dopravcovia v ostatných regiónoch Slovenska. „Základ k zmenám tvorili cestovné poriadky vlakov v tých regiónoch, kde sa zabezpečuje prípojová doprava k vlakom alebo od vlakov,“ dodala Vozárová.

V prípade železničnej dopravy patrí medzi hlavné úpravy nového grafikonu napríklad vypravovanie súprav Pendolino dvakrát do týždňa na trase z Prahy do Ostravy až po Žilinu a späť. Súpravy Pendolino prestanú zároveň premávať na trase Slovenskej strely z Prahy do Bratislavy a nahradia ich klimatizované vozne vyššej kategórie. Zároveň sa zmení od januára spôsob financovania InterCity vlakov, ktoré už nebudú dotované zo štátneho rozpočtu, budú si musieť na seba zarobiť samé. Pre cestujúcich to prinesie aj nový spôsob nakupovania lístkov. Tie sa budú predávať podobne ako letenky. Ceny tak pôjdu hore, no v prípade, že si pasažier kúpi lístok skôr, vyjde ho lacnejšie ako doteraz.

Ďalšou novinkou bude napríklad zavedenie nového IC vlaku Chopok v nedeľu medzi Bratislavou a Košicami a tiež nového páru rýchlikov Tajov medzi Bratislavou a Banskou Bystricou. V regionálnej železničnej doprave sa podľa riaditeľa úseku obchodu Železničnej spoločnosti Slovensko Ladislava Ondrejšíka udejú čo najmenšie zmeny. „V regionálnej doprave smerujeme k taktovej doprave a nasadzujeme nové modernizované jednotky,“ opísal.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM