Baculík Tomáš Rôzne

Vo viniciach na Starej Hore si cez víkend uctia patróna vinohradníkov

Už 16. ročník Svätourbanských slávností na počesť patróna vinárov sa uskutoční tento víkend na Starej Hore neďaleko Sebechlieb (okres Krupina). Okrem kultúrneho programu bude najväčším lákadlom ochutnávka vín z tamojších pivníc a tiež večerná ľudová

Na Starej Hore, ktorá je od roku 1981 rezerváciou ľudovej architektúry je dnes 148 vinných pivníc. Pôvod niektorých z nich siaha až do čias tureckých vpádov na naše územia. Ľudia si ich do mäkkého pieskovca hĺbili ako úkryty pred osmanskými bojovníkmi. Neskôr ich začali využívať ako miesta na uskladnenie ovocia a zeleniny.
Väčšinu vína tunajší majitelia pivníc aj sami spotrebujú alebo rozdajú rodine či známym. Niektorí si však po dohode s hoteliermi v Dudinciach či Banskej Štiavnici vodia do nich turistov a zahraničných klientov kúpeľov.
História Starej Hory ako miesta, kde sa pestoval vinič, je stará viac ako 500 rokov. Doložené správy dokonca hovoria o spore o víno, ktorý tu súdy riešili už v 13. storočí. Zaujímavosťou je tzv. trojpivnica, ktorú za Rakúska-Uhorska vlastnila Ostrihomská kapitula.
Okrem Svätourbanských slávností začali vlani na jeseň na Starej hore organizovať aj oberačkové slávnosti. Návštevníci zo širokého okolia tak mali možnosť vstúpiť do desiatok pivníc a uvidieť či dokonca si sami vyskúšať spracovanie hrozna.[left][/lef­t]

Zdroj : TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM