Baculík Tomáš Rôzne

Vo Višňovského parku postavia pamätník Zvolenskému manifestu

Dnes už neexistujúce Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja odsúhlasilo financie na výstavbu Pamätníka Zvolenského manifestu. Bude stáť okolo 332 000 €, čo je podľa agentúry TASR viac, ako stála kontroverzná socha kráľa Svätopluka na Bratislavs

O priebehu prípravy výstavby pamätníka informoval poslancov Mestského zastupiteľstva vo Zvolene hlavný architekt mesta Peter Kašša.

Najprv pár slov k tejto historickej udalosti: 16. októbra 1932 sa vo Zvolene stretli predsedovia dvoch pronárodne orientovaných strán: Martin Rázus ako reprezentant Slovenskej národnej strany (teda evanjelického spektra) a Andrej Hlinka, predseda Hlinkovej slovenskej ľudovej strany (teda rímsko-katolíckeho spektra). Prišlo ich pozdraviť asi 20-tisícové zhromaždenie ľudu. V monografii Zvolena z roku 1993 je k tejto udalosti aj táto veta: „Na zhromaždení prehovoril Andrej Hlinka, Martin Rázus, Jozef Tiso a iní politici, ktorí požadovali autonómiu Slovenska“. Zo stretnutia vzišiel Zvolenský manifest, ktorým sa sformoval autonomistický blok. Vo voľbách v roku 1935 však nezískal toľko mandátov, ako si obaja vodcovia predstavovali a v podstate z neho vyťažili iba hlinkovci, ktorí ovládli slovenskú politickú scénu a v roku 1938 na žilinskej konferencii zlikvidovali všetkých svojich protivníkov. Priviedli síce Slovensko ku samostatnosti, ale pod vládou jednej strany a pod patronátom Hitlera.

Stretnutie Rázusa a Hlinku vo Zvolene 16. októbra 1932 bolo nepochybne významná udalosť v našich dejinách 20. storočia. Otázne je, že či až taká významná, aby na jej pripomenutie nestačila pamätná tabuľa na budove Divadla Jozefa Gregora Tajovského.

Výstavbu pamätníka odsúhlasilo zvolenské Mestské zastupiteľstvo 29. septembra 2008. Ako najvhodnejším priestorom na jeho umiestnenie sa ukázal Višňovského park medzi zámkom a železničnou stanicou. 26. januára 2010 podpísalo Mesto Zvolen s Ministerstvom výstavby a regionálneho rozvoja zmluvu o poskytnutí účelovo určených finančných prostriedkov, na ktorej základe Mesto dostane na financovanie výstavby Pamätníka Zvolenského manifestu 332 000 €, čo je podľa informácie agentúry TASR viac, ako vynaložili na kontroverznú sochu Svätopluka na Bratislavskom hra­de.

Poskytnuté financie sa musia použiť do konca júna budúceho roka. Podľa harmonogramu prác by sa tento termín mal stihnúť. Prvého apríla vyhlásili súťaž na predloženie sochárskych a architektonických návrhov. Do troch mesiacov bola súťaž vyhodnotená a zo štyroch návrhov vybrala komisia projekt akademického sochára Ladislava Baráka a Ing. arch. Róberta Tomana. Mramorový monument má symbolizovať Kriváň a Poľanu a nesie obelisk s podobizňami oboch politických a kultúrnych dejateľov.

Na budúci rok by teda mal dostať Višňovského park novú dominantu. Ten park, ktorý nesie meno bojovníka proti fašizmu, ktorý skončil v masovom hrobe rukou nemeckého gestapáka alebo člena Hlinkovej gardy.

Jozef Sliacky

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM