Stanislav Černák Správy

Vo Zvolene nájdete ojedinelé zariadenie na svete: Umožňuje vidieť, ako bude vyzerať les o 20 rokov

Technická univerzita vo Zvolene pripravuje v skutku unikát. Okrem toho, že sa môže pýšiť ojedinelým zariadením na svete - virtuálnou jaskyňou, pripravuje v nej vizualizáciu lesnej krajiny! Bude sa dať naprogramovať aj to, ako bude vyzerať les o 20 rokov!

Ilustračný obrázok k článku Vo Zvolene nájdete ojedinelé zariadenie na svete: Umožňuje vidieť, ako bude vyzerať les o 20 rokov
Zdroj: TASR

Na Slovensku unikátnym a aj vo svete ojedinelým zariadením svojho druhu sa môže od vlani pýšiť Technická univerzita (TU) vo Zvolene. Tzv. virtuálna jaskyňa s 3D simuláciou umožňuje lesníckym vedcom i študentom vizualizovať objekty a procesy a naprogramovať si v reálnej podobe napríklad aj to, ako bude vyzerať dnes zasadený les o 20 rokov.

Projekt sa rozvíja

„Projekt virtuálnej jaskyne sa stále rozvíja, hlavne smerom k rozvoju nových softvérových aplikácií. Zariadenie virtuálnej jaskyne je momentálne podporené projektom Agentúry pre podporu výskumu a vývoja. V rámci projektu sa zdokonalila vizualizácia lesa, pripravuje sa vizualizácia lesnej krajiny, zabezpečilo sa automatické prepojenie virtuálneho lesa s modelom na prognózovanie jeho vývoja s názvom SIBYLA,“ uviedla hovorkyňa univerzity Kamila Zimmermannová.

Ďalšou aplikáciou je vizualizácia zoskenovaných objektov pomocou terestriálneho laserového skenera a možnosť merania vzdialeností a polôh vybraných prvkov zoskenovanej reality priamo v prostredí virtuálnej jaskyne.

Využíva sa vo výučbe

Zariadenie virtuálnej jaskyne sa využíva vo výučbe predmetov Lesníckej fakulty TU, v rámci cvičení, predovšetkým časť slúžiaca na tréning obhospodarovania lesa. V prostredí virtuálnej jaskyne sa pravidelne konajú nekomerčné exkurzie pre základné, stredné a vysoké školy a rovnako aj exkurzie pre zahraničných hostí z partnerských univerzít. „Pripravujú sa ďalšie projekty pre rozvoj zariadenia virtuálnej jaskyne, najmä v spolupráci so zahraničnými partnermi v previazaní na projekty Horizont 2020,“ dodala hovorkyňa.

Virtuálna jaskyňa je ale len jedným zo zariadení v novej Hale vedecko-experimentálnych pracovísk, ktorú otvorili na jar 2013. V jej útrobách sa nachádzajú aj ďalšie unikátne technológie, ktoré posúvajú možnosti štúdia na úplne novú úroveň. Univerzita má k dispozícii aj pracovisko pre 3D vizualizáciu, v ktorom je moderný softvér na prácu s 3D obrazom a súčasťou špičkového zariadenia je aj laboratórium prototypingu, v ktorom je formou 3D tlače možné zhotovovať 3D prototypy a funkčné modely.

Ako počas otvorenia haly povedal rektor univerzity Rudolf Kropil, unikátne pracovisko vytvorili v rámci úspešnej implementácie projektu spolufinancovaného zo zdrojov EÚ prostredníctvom Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Výška poskytnutého nenávratného príspevku tvorila 3,87 milióna eur. Ďalších takmer 204 000 eur činili vlastné zdroje.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM