Jakub Forgács Správy

Vo Zvolene sa diskutovalo o EÚ. Takto ju vnímajú študenti Technickej univerzity

Pod Pustým hradom prebehol národný konvent o Európskej únii. O čom všetko diskutovalo na univerzitnej pôde?

Ilustračný obrázok k článku Vo Zvolene sa diskutovalo o EÚ. Takto ju vnímajú študenti Technickej univerzity
2
Galéria
Zdroj: Archív TUZVO

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR v utorok prinieslo diskusiu v rámci série podujatí národného konventu #MYSMEEÚ na pôdu Technickej univerzity vo Zvolene. Podujatie otvoril rektor Technickej univerzity Rudolf Kropil. Následne vystúpil štátny tajomník MZVaEZ SR Ivan Korčok.

„V tomto období si pripomíname viacero významných dátumov spojených so vstupom Slovenska do EÚ a NATO, ktorých členmi sme už 14 rokov. Keďže z viacerých strán počujeme hlasy spochybňujúce prínos nášho členstva v týchto organizáciách, považujem za naozaj dôležité si znova pripomenúť, prečo sme do EÚ vstúpili a prečo to má zmysel pre nás aj dnes," uviedol na úvod svojho vystúpenia Korčok.

Ako vnímajú EÚ študenti?

„Chceme otvorenú, priamu a kritickú debatu o tom, čo pre nás Európska únia znamená, ako vnímame jej pridanú hodnotu, ale aj kde vidíme priestor na zlepšenie. Kritika Únie má v diskusii svoje miesto, je plne legitímna a prospešná. Ak je však založená na reálnych faktoch. Konventom chceme prispieť k tomu, aby demagógia a mýty nevytlačili z debaty poctivú diskusiu a jednoznačné overené fakty o Únii,” dodal Korčok.

Študenti Technickej univerzity vo Zvolene vnímajú EÚ pozitívne, za jej nespornú výhodu považujú možnosť študovať v inej krajine EÚ v rámci programu Erasmus, ktorý viacerí z nich aj využili. EÚ je pre nich garantom mieru v Európe a priestorom slobody. Zhodli sa, že Slovensko je malá krajina, ktorá má ako súčasť EÚ podstatne väčší výtlak a vie lepšie presadiť svoje záujmy. Podľa jedného z diskutujúcich študentov „EÚ robí Slovensko väčším”.

Druhá panelová diskusia sa venovala odborným témam, ktoré rezonujú na Technickej univerzite vo Zvolene, a to najmä téme životného prostredia a problematike obnoviteľných zdrojov. V paneli vystúpili László Miklós, vedúci katedry UNESCO na Technickej univerzite vo Zvolene, Juraj Kubica z Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu, Zuzana Gabrižová, šéfredaktorka EurActiv.sk a Michal Sebíň, riaditeľ spoločnosti Natur-Pack. Panelisti sa zhodli na tom, že tlak EÚ a prijímaná európska legislatíva v oblasti ekológie nám pripomínajú našu morálnu zodpovednosť chrániť životné prostredie aj pre budúce generácie.

Živé prieskumy

V rámci sprievodného programu čakal na účastníkov infostánok regionálneho centra Európskej komisie Europe Direct, informácie environmentálneho charakteru mimovládnej organizácie Strom života, diskusie s mimovládnou organizáciou Sebavedomé Slovensko, ako aj výstava bábok Memo Gym zobrazujúca dôležité osobnosti slovenskej a európskej histórie. Na záver konventu sa uskutočnil pracovný obed štátneho tajomníka s viacerými osobnosťami banskobystrického regiónu vrátane predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja Jána Luntnera.

Počas celého podujatia bola veľmi aktívne využitá aplikácia, prostredníctvom ktorej sa účastníci mohli panelistov pýtať otázky. Zároveň bolo cez aplikáciu zrealizovaných niekoľko živých prieskumov verejnej mienky v rámci publika k témam týkajúcim sa Európskej únie.

V OBRAZOCH: Národný konvent EÚ na TUZVO
2
Galéria
Zdroj: Archív TUZVO
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM